Hírek

2006.03.25. 00:00

Az állattartóknak kevés pénz jut

A legjobban ebben az évben is a szántóföldi növénytermesztők járhatnak, ezzel szemben az abrakfogyasztó ágazatoknak tervezett juttatás elenyészőnek tűnik.

Laczi Zoltán

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) garanciakeretéből, továbbá a nemzeti kiegészítésből 436 milliárd forintot fizetett ki tavaly. Ebből a legnagyobb összeget a területalapú támogatások (187 milliárd) és az intervenciós intézkedések (146 milliárd) jelentették.
A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében agrár-környezetgazdálkodásra 40,7 milliárdot, mezőgazdasági területek erdősítésére 3,36 milliárdot, termelőcsoportok támogatására 2,3 milliárdot, kedvezőtlen adottságú területek támogatására 1,9 milliárdot, míg a félig önellátó gazdaságoknak 175 millió forintot fizettek ki.
Az EMOGA orientációs fejezetéből finanszírozott Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program 106 milliárdos hároméves keretére több mint hatezer pályázat érkezett, s eddig a nyerteseknek 27 milliárdot utaltak át.
Az intervenciós beavatkozások közül a gabonaintervenció volt messze a legköltségesebb, tavaly 125 milliárd forintot emésztett fel. Ennek köszönhetően 2004/2005 fordulóján 3,9 millió, a mostani szezonban pedig eddig 3,7 millió tonna gabonát vásároltak fel, amiből négymillió tonna eladatlanul hever a raktárakban.
Idén a közvetlen támogatás meghaladja a 200 milliárdot, ebből 98 milliárddal részesedik a területalapú támogatás (SAPS), 44 milliárddal az agrár-környezetgazdálkodás. Tízmilliárd jut erdősítésre, 3,6 milliárd a termelői csoportoknak, 2,4 milliárd a kedvezőtlen adottságú területekre. Az AVOP-ra 42 milliárdot számolnak.
Mivel az idei 400 milliárdos agrárbüdzsé majdnem kétharmada uniós pénz, 133 milliárd marad nemzeti támogatásokra, amelyből 80-85 milliárdot elvisz a területalapú támogatás nemzeti kiegészítése (top-up), a korábban felvett hitelek kamattámogatása pedig 20 milliárdot.
Bár Brüsszel jóváhagyásával 108 nemzeti támogatási jogcímre lenne lehetőségünk (egészen 2007. május 1-ig), ebből csak kevés működtetésére futja az idén. Ebben a helyzetben elsőbbséget élveznek a sertés- és baromfitartók (9 milliárd), valamint az erdészeti támogatások (4,3 milliárd). Állat-egészségügyi vizsgálatok támogatására, betegségek megelőzésére 1,7 milliárdot, szaktanácsadásra majdnem ugyanennyit szánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!