Hírek

2006.03.20. 15:28

Apadnak a Tisza mellékfolyói

A Tisza alsó szakaszán Csongrádtól lefelé stagnálás tapasztalható - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn. Az árhullámok levonulásával az elmúlt 24 órában csak kisebb változások történtek: a Tisza Csongrád-Szeged közötti szakaszán első fokú készültséget tartanak a levonuló árhullám és a mellékfolyókról érkező vizek miatt.

BAMA

A készültséget mérsékelni lehetett a Berettyó és a Sebes-Körös torkolati, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán és a Krasznán. A Berettyó felső szakaszán és a Kettős-Körösön megszüntették az árvízvédelmi készültséget. Továbbra is harmadfokú a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán az árvízvédelmi készültség.

Másodfokú a készültség a Krasznán és a Hármas-Körös középső szakaszán. Első fokú készültség van a Tisza Csongrád és Szeged közötti, a Lónyay-főcsatorna alsó, a Zagyva középső és alsó, Berettyó és a Sebes-Körös alsó, a Hortobágy-Berettyó alsó és a Hármas-Körös felső és alsó szakaszán. A készültséggel érintett szakaszok nagysága vasárnap óta nem változott, jelenleg összesen 806 kilométeren van készültség, ebből 84 kilométeren harmadfokú, 102 kilométeren másod-, 620 kilométeren első fokú az árvízvédelmi készültség.

A hosszan tartó magas vízállások következtében mind a Hortobágy-Berettyó, mind a Kraszna mentén növekednek az átszivárgások és a csurgások a töltések mentén. Hétfőn számottevő csapadék sehol sem lesz, szerdán egy mediterrán ciklon hatására többfelé várható eső, a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többfelé öt milliméter felett alakul, elsősorban a déli és a keleti területeken a 10 millimétert is meghaladhatja.

Rövid átmeneti szünet után péntektől nyugat felől ismét nedves levegő érkezik, és a hétvégén újra többfelé várható eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!