Hírek

2006.03.05. 18:54

Ajánlásra vadásznak a kis pártok

A Fidesz és az MSZP vélhetően nem csupán erejét demonstrálja a túlzott kopogtatócédula-gyűjtéssel: akciójukkal a kis pártok dolgát is megnehezítik.

Éber Sándor

Míg az MSZP és a Fidesz százezres nagyságrendben gyűjti a kopogtatócédulákat, a kis pártoknak hatalmas nehézségekkel kell számolniuk, ha az ajánlószelvényekből össze akarják gyűjteni azt a 750 darabot, mellyel egy-egy választókörzetben egyéni jelöltet tudnak állítani. A két legnagyobb politikai erő néhol az ésszerűség határán túli versenyt hirdet a minél nagyobb számú kopogtatócédula begyűjtésére. Sorra érkeznek a győzelmi jelentések, mint például az, hogy a Fidesz 90 ezer ajánlószelvényt gyűjtött Borsodban. A nagy pártok jellemző gyakorlata, hogy jelöltjeiknek már rég megvan a részvételhez szükséges 750 ajánlószelvényük, de még napokig gyűjtik a kopogtatócédulákat, további ezres mennyiségben. Ezt két okból is tehetik. Egyrészt a kisebb pártoknak így még kisebb az esélyük a kellő számú cetli összegyűjtésére, másrészt a nagyok szavazótáborainak önbizalmát erősíthetik a túlzott mennyiségi adatok.

A területi listák s így az országos listák – hét területi lista szükséges az országos listához – állítása még nagyobb nehézségnek tűnik a kis pártoknak: az országos lista hiányában pedig szinte lehetetlen, hogy elérjék az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A kopogtatócédulák gyűjtésének és leadásának határideje március 17-e. Az Országos Választási Bizottság (OVB) honlapjának vasárnapi adatai szerint az MSZP már 149 egyéni és 8 – az SZDSZ-szel – közös jelölt számára gyűjtötte össze a szükséges számú ajánlócédulát. A szocialisták nyolc jelöltje vár jelenleg az OVB döntésére, hogy indulhat-e a választásokon.

A Fidesz kisebb lendülettel kezdte meg az ajánlószelvények gyűjtését, de a pártnak a KDNP-vel együtt már 118, MDF-KDNP támogatással pedig további egy egyéni jelöltjét vette nyilvántartásba az OVB, 25-en pedig a grémium döntésére várnak. A választási bizottság által elfogadott területi listája még nincs a nagyobbik ellenzéki pártnak.

Az SZDSZ-nek elsőként sikerült teljesítenie az országos listaállítás feltételeit. Az OVB 115 önálló és az MSZP-vel közösen induló nyolc közös egyéni jelöltjének fogadta el az indulását, öten várnak a testület elbírálására. Az MDF gépezete lassabban döcög, eddig 60 önálló és a három közös – Békésben a Magyar Nyugdíjasok Pártjával, Nógrádban a Fidesz-KDNP-vel, illetve Szabolcs-Szatmár-Beregben az Összefogás megyénkért mozgalommal – elfogadott jelöltjük van, 14 további jelölt indulását egyelőre még nem fogadta el a választási bizottság.

Rögös az út a parlamenten kívülről

A MIÉP-Jobbik választási együttműködés mind a 176 egyéni választókörzetben tervezte az egyéni képviselőjelöltek állítását. Eddig azonban csak 23 egyéni körzetben vették nyilvántartásba jelöltjüket, öten még döntésre várnak. A Centrumnak eddig hét egyéni választókerületben fogadták el a képviselőjelöltjét. A Magyar Kommunista Munkáspárt 11 egyéni képviselőjelölttel rendelkezik, míg a Magyarországi Munkáspárt 2006 mindössze eggyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!