Hírek

2006.03.31. 07:00

A sírba is magukkal viszik mobiljukat

Ez a szokás állítólag a Dél-Afrikai Köztársaságból indult világhódító útjára, majd hasonló eseteket jegyeztek föl Írországban, Ausztráliában, az USA-ban és Ghánában is.

BAMA

Martin Rimond kutató szerint az egész őrület úgy kezdődött, mint valami nagyvárosi legenda, majd hamarosan a valóságban és a gyakorlatban is meghonosodott.

„Sokan hallottak arról, hogy máshol, mások ezt teszik, s többen el is szánták magukat erre a lépésre. Dél-Afrikában a mobiltelefonos temetéseket általában azzal magyarázzák, hogy ha valamilyen csoda folytán az elhalálozott személy visszatérne az élők sorába, akkor szüksége lehet a készülékre, hogy segítséget tudjon hívni. Ez egyfajta szertartás, amit már az ókori Egyiptom korából is ismerünk, miszerint magukkal visznek a sírjukba mindent, amire esetlegesen a túlvilági életben szükségük lehet. Ausztráliában ez valamiféle fetisizmus, melynek értelmében az elhalálozott azokkal a használati tárgyaival együtt szeretne a másvilágra kerülni, amelyek életmódjának jellegzetes darabjai voltak”, mondja a kutató.

Feljegyeztek már olyan esetet is, hogy valaki azt kérte: a mobiltelefonjával, a lapotopjával és határidőnaplójával együtt temessék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!