Hírek

2006.03.29. 07:00

A korábbinál gyorsabban terjed a HIV-fertőzés

Több mint száz új HIV-fertőzöttet regisztráltak tavaly Magyarországon, a növekedési ütem 2000 óta nem volt ilyen magas. "Hivatalosan" több mint 1200 vírushordozó van, de szakértők szerint a valós adat ennek két-háromszorosa lehet.

BAMA

Negyven százalékkal több HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon tavaly, mint egy évvel korábban - közölte Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője. Tavaly 106 új fertőzöttet regisztráltak, ez 31 emberrel több, mint 2004-ben - derül ki az adatokból.

Hasonlóan nagy arányú emelkedést legutóbb 2000-ben jegyeztek fel a szakemberek, akkor csaknem megduplázódott a regisztrált HIV-pozitívok száma.

Az emelkedésnek egyrészt az lehet az oka, hogy többen mentek el szűrővizsgálatra, másrészt sok olyan beteg van, akik évekkel korábban fertőződtek meg, de csak most derült ki, hogy HIV-pozitívok. 

Ezt erősíti meg, hogy nemcsak a HIV-fertőzöttek száma emelkedett mintegy negyven százalékkal, hanem 23-ról, 33-ra nőtt az AIDS-betegek száma is ebben az évben. Ez lényegesen magasabb, mint a korábbi években Magyarországon diagnosztizált AIDS-betegek száma. Ezeknek a betegeknek a 70 százaléka - akik évekkel ezelőtt fertőződtek -, csak az idén fordult orvoshoz - mondta Csohán Ágnes.

Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára az adatokat értékelve azt is hangsúlyozta, hogy egyre többször találkoznak olyan esettel, amikor a fertőződés és a szűrés között mindössze néhány hét telik el. "Nagyon sokan vannak olyanok, akik rendszeresen járnak vizsgálatra, úgymond gumióvszer helyett használják a HIV-szűrést. Nem védekeznek, de háromhavonta elmennek szűrővizsgálatra" - mondta.

A szakértő arra is rámutatott, hogy egyre több fiatal nő fertőződik meg, legtöbben közülük afrikai partnertől kapják a vírust. Az adatokból kiderül, hogy több heteroszexuális új fertőzött van, mint 2004-ben, az intravénás kábítószer-használó fertőzöttek száma továbbra is alacsony. A 2005-ös adatokkal együtt jelenleg Magyarországon több mint 1200 HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, a legtöbbet Budapesten.

Újhelyi Eszter szerint habár biztos adatok nem állnak rendelkezésre, de becslések szerint ennél kétszer-háromszor több HIV-pozitív él az országban.

Magyarországon 1986 óta több mint 500 AIDS-beteget regisztráltak, s az elmúlt húsz évben 276-an haltak meg a betegség következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!