Hírek

2006.02.07. 16:29

Torgyán megvédte Szabadit

Még az idén befejeződik a földművelésügyi tárca egykori államtitkárának és társainak büntetőpere. Torgyán József kedden a bíróságon megvédte egykori bizalmasát.

Nagy Eszter Dóra

Tanúként hallgatták meg kedden Torgyán József volt földművelésügyi minisztert Szabadi Béla, a tárca egykori államtitkára és társainak hűtlen kezeléssel kapcsolatos büntetőügyében. A vád szerint különböző ügyletetekkel Szabadi és társai egymilliárd forintot meghaladó kárt okoztak az államnak. Az ügyészség a tárca alá tartozó egyik cég reklámszerződését, Szabadi utazásait és különböző pénzátutalásokat is kifogásolt. Ezen kívül a vád tárgyát képezi egy kukorica-export is, amelynél a vádhatóság szerint jogtalan volt a kétezer forintos tonnánkénti támogatás. Torgyán József határozottan cáfolta, hogy az amúgy lejárt szavatosságú, „romlott kukorica” támogatásáról bármit is tudott volna.

Abban a vádpontban, amely szerint Szabadi jogellenesen utazott külföldre első osztályú repülőjegyekkel, Torgyán kijelentette: nem ismerte a kérdést szabályozó jogszabályt, de ha tudott volna róla, ő kezdeményezte volna ennek a megváltoztatását, mondván az országot képviselő személyeknek megfelelő módon kell utazniuk. Ha nem így tesznek, az az ország „elképzelhetetlen ledegradálása”. Torgyán utalt arra is, az Orbán-kormány idején soha senki nem kifogásolta az elsőosztályú jegyeket, Szabadi utazásai kapcsán pedig egyetlen fura eset történt, egyszer Szingapúrban az államtitkár nem akarta elfoglalni lakosztályát, mert szerinte az büdös volt.

Torgyán azt is kifejtette: „Szabadi Béla hozzám hasonló, óriási munkabírással bír. Sokszor még villanyoltás után is találkoztam vele a minisztériumban.” A volt miniszter még arra is kitért, hogy amikor megváltoztak a tárca feladatai és ehhez igazítani kellett a szervezeti működési szabályzatot, akkor a politikai államtitkár „csodát tett”, amikor ezt egy hónap alatt megoldotta. Az ügyben a tervek szerint ősszel megkezdik a perbeszédeket, így még az idén ítélet születhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!