Hírek

2006.02.14. 19:35

Megnyitná az EU a szolgáltatások piacát

Tüntetők ezrei – köztük magyar szakszervezetek – tiltakoztak kedden Strasbourgban, ahol az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a szolgáltatási irányelvvel kapcsolatos kérdéseket tárgyalta.

Tibay Gábor

Az irányelv – néhány korlátozással – megnyitná a tagállamok előtt az unió szolgáltatási piacát, ami ezen a téren működő vállalkozások számára működési szabadságot hozna az unió valamennyi tagországában. Úgy, hogy az egyes országok szolgáltatói eredeti székhelyükkel működhetnének valamennyi tagállamban. Elsősorban a rájuk vonatkozó hazai szabályokat kellene betartaniuk, a vitákat követő kompromisszumoknak köszönhetően azonban már néhány helyi előírásnak is meg kellene felelniük.

Az irányelv által megnyitott szolgáltatások elvben lefednék közel a teljes piacot az étkeztetéstől a távközlésig, az ipari szolgáltatásoktól a pénzügyekig. Egyes becslések szerint az európai szolgáltatási szektor közel felét érintené a rendelkezés. Kivételt többek között a szociális célú szolgáltatások – például az otthoni ápolás –, illetve az oktatási, család- és ifjúságtámogatási szolgáltatások jelentenének.

Az irányelvvel kapcsolatos zárószavazást csütörtökön tartja a testület. Az EP két nagy pártja, a néppárti és a szocialista frakció – az előterjesztés elfogadását vélhetően garantálva – az eredeti elképzeléseken valamelyest enyhítve támogatja a szolgáltatások felszabadítását. A régi uniós tagállamok szolgáltatóinak jó része azonban ellenzi a piac szabaddá tételét. Lapunknak Herczog Edit, az EP szocialista képviselője ugyanakkor azt mondta: a tagállami és politikai ellentétek kiélezésénél sokkal fontosabb a megegyezés. A szocialista képviselő szerint az elfogadandó irányelvnek egyaránt tartalmaznia kell a szolgáltatók és a dolgozók védelmét, továbbá a fekete- és szürkegazdaság kifehérítését.

Az irányelv fogadtatásával kapcsolatban egyébként sem az Európai Bizottság, sem a frakciók nem tápláltak illúziókat: részben az EP-n belüli politikai erők voltak megosztottak a kérdésben, másrészt egyes tagországok – így például a négy újonnan csatlakozó országgal határos Ausztria – szolgáltatói szektorának képviselői fogalmaztak meg komoly aggályokat, féltve saját piacukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!