Hírek

2006.02.25. 00:00

Egymásra licitáló pártok

Az MSZP országhatártól országhatárig tartó autópálya-hálózatot, míg a Fidesz nemzeti vasút- és családi gépkocsiprogramot ígért a választóknak.

Vég Márton

Tegnap mind az MSZP, mind a Fidesz a maga közlekedéspolitikai elképzeléseit részletezte. A szocialisták részéről Újhelyi István alelnök azt jelentette be, hogy az elkészített fejlesztési programjuk hétszáz kilométer új autópálya és gyorsforgalmi út megépítését tartalmazza. Orbán Viktor pártelnök a Fidesz „Országépítő Találkozók” elnevezésű sorozatának szombathelyi állomásán nemzeti vasútprogram és családi gépkocsiprogram beindítását ígérte meg.
„Az a célunk, hogy 2015-re országhatártól országhatárig autópályán lehessen majd utazni” – mondta lapunknak Újhelyi István. Az MSZP alelnöke hangsúlyozta, hogy mindez nemcsak álom, hanem kivitelezhető valóság, amelyre az európai uniós fejlesztési források rendelkezésre állnak. A szocialista politikus kiemelt fontosságú útirányként említette a román határ elérését, valamint az M6-os megépítését Pécsig, de megígérte az M0-s körgyűrű befejezését is. „A következő években minden autós lecserélheti régi autóstérképét, és veheti az újat” – tette hozzá Újhelyi István.
A szocialista tervek szerint a következő évtizedben 720 milliárd forintot költenének vasútfejlesztésre, amiből európai minőségű és sűrűségű hálózatot hoznának létre, megújítva a pályaudvarokat is. Újhelyi István a vidéki városoknak korszerű villamoshálózatot ígért, de jutna a ferihegyi gyorsvasút beindítására is. „A Dunán Győrnél, Komáromnál, Budapesten Aquincumnál és az M0-s északi szakaszán, míg a Tiszán Szolnoknál és Szegeden épülnének hidak” – szögezte le az alelnök.
Orbán Viktor Szombathelyen azt jelentette ki, hogy győzelmük esetén nem adják el a vasúttársaságot, és megóvják a MÁV-nál dolgozó 70 ezer ember munkahelyét. „Olyan programot indítunk be a gépjárműgyártásban, amellyel magyar cégek adhatnak magyar embereknek munkát” – mondta a fideszes pártelnök. Orbán Viktor szerint „Magyarország vonata az elmúlt négy évben lelassult, elfogyott alóla a sín”. A rendezvényen felszólaló Fónagy János volt közlekedési miniszter azt hangsúlyozta, hogy mintegy 150-160 mozdonyra lenne szükség ahhoz, hogy fel lehessen venni a versenyt a nyugati országokkal.
A fideszes politikus kritikán alulinak nevezte hazánk vasúti közlekedését, mivel a vonatok átlagsebessége nem éri el az óránkénti 40 km-es sebességet sem.
Az ezúttal részletezett családi gépkocsiprogram szerint – jelentette be a pártelnök – az 1600 köbcentis vagy annál kisebb gépkocsiknál a Fidesz megszüntetné a regisztrációs díjat. Az ebbe a kategóriába tartózó autóknál felére csökkentenék az autópálya-matrica árát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!