Hírek

2006.02.21. 15:58

A németek nem bírnak a járvánnyal

A katasztrófa-helyzet kihirdetése sem hozott eredményt a madárinfluenza elleni harcban Németországban. Rügen-szigetén és a keletnémet szárazföldön egymás után találnak olyan tetemeket, amelyeket gyorsított eljárással végzett átvizsgálás után vírushordozóként azonosítanak.

BAMA

A térségben ezrével vágják le a háziszárnyasokat, ezzel párhuzamosan egyre több katonát vezényelnek Rügen szigetére, ahol a parasztok hevesen tiltakoznak a kényszervágások ellen. Többen ugyanis értelmetlennek tartják, hogy máris megkezdték a háziszárnyasok kényszervágását, ugyanakkor minden termelő kártérítést követel. A parasztszövetség első embere szerint mind a központi kormány, mind a tartományi vezetés köteles pénzzel megváltani a tagságot ért anyagi veszteséget.

Közben újabb európai országokat érintett a járvány: egy elhullott madár tetemében mutatták ki a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es változatát Horvátországban. A döglött hattyút az Adriai-tenger egyik szigetén, Trau-n (Trogir) találták. A madárinfluenza H5-ös vírustörzsét mutatták ki két Szlovákiában, Bős közelében talált madártetemben is. A mintákat elküldték Nagy-Britanniába, de a végeredményeket csak a hétvégére várhatják. Pozsony megtette a szükséges lépéseket: értesítette a madárinfluenza gyanújáról Brüsszelt, majd a madártetemek fellelési helyén, a három kilométeres biztonsági és a tíz kilométeres megfigyelési zónában megkezdték a szárnyasok számba vételét. Bős környékén a jórészt magyar ajkú kistenyésztőknél számos baromfi él.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a madárinfluenza terjedésével növekszik egy emberek közötti járvány kialakulásának veszélye. Klaus Stöhr, a szervezet influenzaprogramjának vezetője szerint, a kór terjedésével párhuzamosan egyre növekszik a vírus mutálódásának veszélye. A WHO szerint egy ilyen járványban minden negyedik európai megbetegedne, a kór halálos áldozatainak száma világszerte – óvatos becslések szerint – meghaladná a százmilliót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!