Hírek

2006.01.27. 00:00

Sok szabálytalanságot találtak a benzinkutaknál

Soron kívüli ellenőrzést tartott a benzinkutaknál az Országos Mérésügyi Hivatal a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és a területi felügyelőségekkel közösen. Országszerte 224 üzemanyagtöltő állomáson vizsgálódtak, és a fogyasztókat is érintő mérésügyi hiányosságot 45 helyen találtak.

F. P.

Utoljára 2001-ben vizsgálták az üzemanyagtöltő állomásokat – tudtuk meg Kathi Attilától, a főfelügyelőség szóvivőjétől. Azt is elmondta, hogy a mostani kifogások aránya alacsonynak tekinthető, hiszen általában 60-70-80 százalék szokott lenni ez a szám, főleg idegenforgalmi szezonban. Arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy legközelebb mikor várható hasonló vizsgálódás. Annyi bizonyos, hogy utóellenőrzést tartanak, ilyenkor azokat a cégeket látogatják meg a fogyasztóvédők, amelyeknél valamilyen hiányosságot állapítottak most meg. Megnézik, hogy ezt kiküszöbölték-e.

A 95-ös oktánszámú benzin adagolása esetében a kutak 7 százalékánál, 16 mérőfejnél mértek a megengedett 0,5 százaléknál nagyobb mértékű eltérést. Jobb volt ez az arány a dízel tankolásakor, mivel „csak” 11 mérőfejnél volt jelentősebb a különbözet. Két dízelmérőnél a vásárló javára történt többletadagolás. Olyan hibára is fény derült, hogy a töltőpisztoly leemelésekor a számláló nem nulla értéket mutatott. Az ellenőrök a hibás mérőfejű kutakat lezáratták, s a vásárlók megkárosítása miatt a töltőállomások üzemeltetőire bírságot róttak ki.

A kutaknál ellenőrzött abroncsnyomásmérők közel 10 százalékának, míg a mérlegek 11 százalékának járt le a hitelesítése, emiatt szintén fogyasztóvédelmi bírságot vetettek ki.

A vizsgálat alá vont, 11,5 és 23 kilogrammos kiszerelésű, palackos PB-gázt értékesítő kutak többsége nem rendelkezett ellenőrző mérleggel, holott a vásárlónak lehetővé kell tenni a súly ellenőrzését.

A töltőállomásokon működő shopoknál a leggyakoribb problémák: az ár- és egységár feltüntetésének hiánya, a vásárlók könyvének nem megfelelő kezelése, a panaszfórumokról szóló tájékoztató hiánya, üzletkörbe nem tartozó árusítás, illetve a magyar nyelvű felirat nélküli és nem megfelelő címkézésű termékek forgalmazása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!