Hírek

2006.01.18. 17:03

Nincs kegyelem a fekete március elítéltjének

Továbbra sem térhet vissza Magyarországról Erdélybe Barabás Ernő, a fekete márciusként elhíresült marosvásárhelyi események egyik elítéltje.

Lukács János, Kolozsvár

Barabás nevében Kincses Előd ügyvéd, a Maros megyei RMDSZ volt elnöke nyújtott be kegyelmi kérvényt az államelnökhöz, de Traian Basescu visszautasította. Így ma már ő az egyetlen, akinek még mindig letöltetlen börtönbüntetése van, miután Cseresznyés Pál évekkel ezelőtt kegyelmet kapott Emil Constantinescu akkori államelnöktől.

Barabás Ernőt 1990 márciusát követően azzal vádolták meg, hogy majdnem halálra verte Marosvásárhelyen Mihaila Cofariut, a Görgényhodákról autóbuszokkal a városba szállított románok egyikét. Cofariu mai napig is rokkantan él, akárcsak Sütő András, akinek fél szemét verték ki a magyarellenes pogrom során. A román igazságszolgáltatás elsősorban magyarokat vont felelősségre, a legsúlyosabb ítéletet, tíz-tíz év börtönt Cseresznyés és Barabás kapott. Előbbi öt évet le is ült, utóbbi viszont Magyarországra menekült az ítéletvégrehajtás elől, ahol politikai menedékjogot kapott. Románia mindeddig nem kérte a kiadatását. Kincses Előd abban bízik, hogy sikerül 2007 júliusáig elodázni az ügyet, akkor ugyanis a büntetés elévül, és Barabás Ernő hazatérhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!