Hírek

2006.01.17. 17:38

Körvonalazódnak a babakötvény-feltételek

Közzétette a K&H Bank kedden babakötvény kondícióit. Ezzel már három jelentős Magyarországi pénzintézet ismertette, hogy milyen feltételekkel kezeli a tavaly december 31-e után született kisgyermekek államilag támogatott megtakarítását.

B. L.

Január elsejétől él az a törvény, mely szerint a Magyar Államkincstár minden újszülött nevére elhelyez 40 ezer forintot saját számláján vagy a vele szerződött bankoknál. Az állam megtakarításra ösztönzi a szülőket, az általuk félretett összeget kiegészíti annak 10 százalékával, legfeljebb évi hatezer forinttal. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő újszülötteknél ez a mérték 20 százalék, legfeljebb évi 12 ezer forint, az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyermekek pedig egységesen 12 ezer forint állami támogatás illeti meg évente. A pénzintézetek közül ugyan még egy sem kötött ilyen szerződést – tudtuk meg. Ám ez még ebben a hónapban várható, így egyesek már ki is dolgozták a megtakarítás pontos feltételeit.

Az OTP Bank a nála elhelyezett babakötvényekre havi 1000 forintnál kisebb megtakarítás esetén az aktuális látra szóló kamatot fizeti. Ezer és 5 ezer forint közt a mindenkori jegybanki alapkamatnál egy százalékkal alacsonyabb, míg havi 5 ezer forint felett fél százalékkal alacsonyabb kamatot írnak jóvá. Mivel az alapkamat most hat százalék, ez jelenleg 5, illetve 5,5 százalék lenne. A K&H Bank egységesen 6,66 százalék éves kamatot ír jóvá a babakötvénnyel rendelkező ügyfelek javára. Az Erste Bank 40 ezer forintig 1,5 százalékot, az efölé eső összegre pedig a mindenkori jegybanki alapkamatnál 0,75 százalékkal kevesebbet fizet (jeleneleg 5,25 százalékot) ajánl.

2006-ban mindhárom pénzintézet elengedi a számlavezetési és a számlanyitási díjat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!