Hírek

2006.01.16. 13:45

Gyújtogatás okozta a halálos tüzet a HÉV-en?

Felismerhetetlenségig összeégett egy férfi Budapesten, amikor Mátyásföldön lángba borult egy HÉV harmadik kocsija. Még nem tudni, miért csaptak fel a lángok, a szakértők gyújtogatásra gyanakszanak.

Nagy Eszter Dóra

Még nem lehet tudni, mi okozott tüzet a Gödöllői HÉV egyik kocsiján vasárnap este. A járat 21 óra előtt pár perccel, alig öt megállóra volt az Örs vezér téri végállomásától, amikor a sofőr a visszapillantó tükörből látta, hogy füst gomolyog az utolsó kocsiból. Megállt és egy poroltó készülékkel megpróbálta megfékezni a lángokat, közben kinyitotta az ajtókat és riasztotta a tűzoltókat. Molnár Pétertől, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivőjétől megtudtuk: mire a helyszínre értek, már lángokban állt az egész kocsi. Oltás közben egy elszenesedett, felismerhetetlen holttestre találtak a tűzoltók. Molnár szerint alig nyolc-tíz utasa volt a járatnak, más nem sérült meg. Ők időben elhagyták a kocsikat.

A holttestet vasárnap sikerült azonosítani. Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerint az áldozat egy 66 éves budapesti férfi. A halál okát igazságügyi orvosszakértő vizsgálja. A hatóságok egyelőre nem zárták ki az idegenkezűség lehetőségét, ám az előzetes vizsgálatok alapján elektromos hiba okozhatta a tragédiát.

Az elmúlt évek mindegyikére jutott egy eset, amikor súlyos károk keletkeztek a HÉV-ben. Legutóbb október végén gyulladt ki egy HÉV-szerelvény Budapesten, a III. kerületben. Akkor a tűz az Aquincum állomás közelében a Békásmegyer felől érkező HÉV középső kocsijának vezetőfülkéjében keletkezett. A szerelvény vezetője miután észrevette, hogy ég az egyik kocsi, megállította a vonatot, majd poroltóval megkezdte az oltást. A füstölést végül a tűzoltók szüntették meg. Személyi sérülés akkor nem történt. Egy évvel korábban, 2004 augusztusában autószalonba rohant egy elszabadult HÉV-szerelvény, akkor ketten sérültek meg. Azt megelőző évben pedig a ráckevei HÉV motorkocsijában csaptak fel a lángok több millió forintos kárt hagyva maguk után.

Megrázó utazások

Az elmúlt hónapokban több utast is megrázott a troli, ezért a Fővárosi Közlekedési Felügyelet az első negyedévben előrehozott hatósági ellenőrzésen vizsgálja a trolik karbantartását. A közlekedési vállalat még 47 orosz típusú trolit üzemeltet, ezeket 2008-ban cserélik le. December elején például ki is égett egy troli vezetőfülkéje, miután vélhetően egy elektromos kapcsoló zárlata miatt lángok csaptak fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!