Hírek

2006.01.21. 00:00

Fegyverszünet vagy halál

Visszautasította az Egyesült Államok az al-Kaida fegyverszüneti ajánlatát. Hasonlóan éles bírálatokat váltott ki a francia államfő kijelentése is, amelyben atomfegyverrel fenyegette az országát támadó terroristákat.

Farkas Károly

Az Egyesült Államok visszautasította Oszama bin Laden fegyverszüneti ajánlatát. Az al-Kaida vezetője 13 hónapos hallgatás után csütörtökön újra jelentkezett. Hangfelvételét ekkor sugározta az al-Dzsazíra katari székhelyű tévétársaság. Oszama bin Laden üzenetében újabb támadásokkal is megfenyegette a Nyugatot, elsősorban az Egyesült Államokat. „A támadások előkészületei folyamatban vannak, és otthonaitokban fogjátok érezni azokat, amint az előkészületek befejeződnek” – mondta a felvételen hallható hang, amelyről az amerikai hírszerzés szakértői megállapították, hogy egyértelműen a szaúdi származású terroristavezéré.

Az évek óta számkivetetten bujkáló milliárdos ugyanakkor fegyverszünetet ajánlott az amerikai népnek. „Annak alapján, amit mondtam, jobb nem harcolni a muzulmánok ellen saját földjükön” – szögezte le. Oszama bin Laden szerint üzenetével arra kívánt reagálni, hogy az amerikai közvélemény támogatja a csapatkivonást Irakból. Az Egyesült Államok azonban ezt kereken visszautasította. „Nem tárgyalunk terroristákkal” – mondta Scott McClellan, George W. Bush szóvivője. „A terroristák kezdték ezt a háborút, de mint az elnök világosan megmondta, mi döntjük el, mikor és hol fog véget érni” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a szóvivő.

A valószínűleg Afganisztánban bujkáló Oszama bin Laden legutóbb Európának ajánlott tűzszünetet az al-Kaida nevében, még 2004 áprilisában. Elemzők szerint mostani üzenetével meg akarja osztani az Egyesült Államok közvéleményét és kormányát.

Nukleáris csapással a terrorizmus ellen

Ha a terrorvezérnek nem is sikerült megosztania Európát, Jacques Chirac francia elnöknek azonban igen. Az elnök ugyanis egy katonai bázison tett látogatásán azzal fenyegette meg a terrorizmust támogató országokat, hogy kész atomfegyvert bevetni egy esetleges Franciaországot ért támadás megtorlásaként. Jacques Chirac szerint ez nem jelent változást abban az alaptételben, hogy Párizs nem alkalmaz atomfegyvereket egy katonai konfliktusban. Beszédében azonban jelezte: a növekvő terrorveszély „hangsúlyeltolódásokat” idéz elő.

Jacques Chirac elnök kijelentése éles nemzetközi bírálatot váltott ki, elsősorban európai politikusokból. Rolf Mützenich német szociáldemokrata politikus szerint „nem ez a legjobb módja egyes országokat, mint Iránt meggyőzni arról, hogy tegyen le atomprogramjáról”.

Jacques Chirac elnök kijelentése éles nemzetközi bírálatot váltott ki, elsősorban európai politikusokból. Rolf Mützenich német szociáldemokrata politikus szerint „nem ez a legjobb módja egyes országokat, mint Iránt meggyőzni arról, hogy tegyen le atomprogramjáról”. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!