Hírek

2006.01.17. 16:45

EU: 120 millió dollár a madárkór ellen

Megnyílt kedden Pekingben az a kétnapos nemzetközi konferencia, amelyen a madárinfluenza elleni védekezéshez gyűjtenek adományokat.

Csák Elemér

A kínai kormány, az Európai Bizottság és a Világbank által közösen szervezett értekezleten mintegy száz ország és nemzetközi szervezet képviselői vesznek részt. A Világbank számításai szerint a betegség egy világméretű járványának megakadályozásához 1,2-1,4 milliárd dollárra van szükség. A konferencián összegyűlő pénzt a madárinfluenza-gócok felszámolásával küzdő fejlődő országok egészségügyi és állategészségügyi szolgálatainak támogatására és a figyelőprogramok fejlesztésére kívánják fordítani.

„Sok érintett ország és a nemzetközi szervezetek pénzhiánnyal küszködnek, ami nagymértékben gátolja a megelőzést és az ellenőrzést” - mondta Csiao Csung-huaj kínai külügyminiszter-helyettes a megnyitón. Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ragályos betegségekkel foglalkozó főigazgató-helyettese jelentette be az értekezleten, hogy a Roche svájci gyógyszergyártó holding a világszervezet kérésére újabb kétmillió madárinfluenzás beteg kezelésére elegendő Tamiflu gyógyszert adományoz a WHO-nak. A cég korábban már adományozott 3 millió beteg kezelésére elég Tamiflut.

Kedden a küldöttségek szakértői tanulmányozhatták azokat a számításokat, amelyek szerint egy esetleges világjárvány 800 milliárd dolláros kárt okozna. A H5N1 vírusnak, amely 2003-ban jelent meg Délkelet-Ázsiában, majd Európára is átterjedt, január közepéig 80 halálos áldozata volt.

Az eredetileg tervezettnél 20 millió dollárral többet, összesen 120 millió dollárt készül felajánlani az Európai Unió (EU) a madárinfluenza elleni védekezéshez - közölte kedden Markosz Kiprianu, az EU-bizottság egészségügyi biztosa. Kiprianu Pekigben hozta nyilvánosságra a megemelt összeget, ahol részt vesz a madárinfluenza elleni védekezéshez adományokat gyűjtő nemzetközi konferencián. A biztos elmondta azt is, hogy a közös felajánláson túl az EU huszonöt tagállama várhatóan összesen további 120 millió dollárt ajánl majd fel e célra. Kiprianu megjegyezte, hogy a közelmúltban Törökországban tapasztalt madárinfluenzás esetek még jobban tudatosították az illetékesekben a madárinfluenzával és a fertőzés Délkelet-Ázsiáról Európára való átterjedésével kapcsolatos veszélyeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!