Hírek

2006.01.19. 07:00

Donor lehetett volna, családja megtiltotta

Olvasónk testvére az agyhalál állapotában volt, amikor a család megtiltotta, hogy szervet vegyenek ki tőle. Olvasónk biztos benne, hogy testvére szívesen vállalta volna a dolgot.

BAMA

Több országban használják a donor-kártyát. Ez tartalmazza a tulajdonos nyilatkozatát: agyhalála esetén felajánlja egy vagy több szervét. Magyarországon az ember arról tehet nyilatkozatot, hogy tiltakozik a szervkivétel ellen – mondja Mihály Sándor, a Hungarotranszplant Kht. országos koordinációs központjának vezetője. Az ÁNTSZ országos transzplantációs nyilvántartásában jelenleg mintegy négyszázan szerepelnek.

Sok szó esett róla, hogy nincs tiltakozó nyilatkozat, a hozzátartozók mégis megakadályozhatják, hogy az agyhalottból szervdonor legyen. Az esetek többségében ez nem azért történik így, mert a család úgy tudja, a beteg nem akarta a dolgot. A probléma gyökere az, hogy tabuként kezeljük a halált, nem beszélünk róla. Így nem ismerjük rokonunk végakaratát sem. Ráadásul az agyhalálkor a betegnek még dobog a szíve, van keringése – a laikus úgy vélheti, még él. Beszűkült pszichés állapotában, amit a fájdalmas búcsú okoz, nem tudja reálisan felmérni a helyzetet. S bár nincs joga hozzá, tiltakozik a szervkivétel ellen. A donorjelentő kórházak pedig nem merik felvállalni az esetleges pert, még úgy sem, hogy biztosan megnyernék. Egyrészt a bírósági hercehurca miatt, másrészt mert ezzel megítélésüket kockáztatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!