Hírek

2005.12.23. 00:00

Szaddám: Amerika hazudik

Megkezdődtek a karácsonyi kormányfői vizitek Irakban, ahol tegnap folytatódott Szaddám Huszein pere.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Megkezdődtek a karácsonyi kormányfői vizitek Irakban. Tony Blair is rajtaütésszerűen látogatta meg a Bászrában szolgáló brit katonákat
[/caption]Eseménydús csütörtök áll a közel-keleti ország mögött. Szerda éjjel a lengyel, csütörtök reggel pedig a brit kormányfő toppant be váratlanul Irakba. Hivatalos források szerint mindketten az ott szolgáló csapataikat látogatják meg karácsony alkalmából. Tony Blair brit kormányfő emellett arról is tájékozódott, hogyan alakul Irak jövője a múlt heti parlamenti választások után. Blair negyedik alkalommal jár az országban, amióta 2003 márciusában az Egyesült Államok brit támogatással háborút indított Irak ellen.
Kazimierz Marcinkiewicz, az új lengyel kormányfő szerdán éjjel érkezett a közép-iraki Díváníjába, az arab országban állomásozó lengyel katonák főhadiszállásául szolgáló Camp Echóba, s még csütörtökön visszatért Lengyelországba.
A miniszterelnöki hivatal illetékese semmilyen további tájékoztatással nem szolgált a kormányfő útjáról.
Marcinkiewicz „békés, boldog karácsonyt és gyors hazajövetelt” kívánt a katonáknak. Az ünnepek közeledtével a koalíciós csapatok riadókészültségben vannak, részben azért is, mert sorra érkeznek a magas rangú látogatók. Tavaly Gyurcsány Ferenc kormányfő is meglátogatta az akkor még ott szolgáló magyar kontingenst.
A lengyel katonák valószínűleg csak mérsékelten rajonganak a kormányfői vizitért, kiszivárgott ugyanis, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem kezdik meg a kivonulást január elejétől. A varsói lapok úgy tudják, hogy a katonák mandátumát legalább jövő év közepéig meghosszabbítják.
Az iraki közvéleményt továbbra is a Szaddám-per tartja izgalomban. A volt diktátor tárgyalása tegnap folytatódott. Szaddám Huszein bírái előtt kijelentette: megkínozták és verték az amerikai katonák,
a Fehér Ház pedig hazudik, amikor tagadja ezt. „Akkor is hazudtak, amikor azt állították, hogy Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik” – mondta Szaddám Huszein.
Akár megverték az exdiktátort, akár nem, a béke nem állt helyre bukása után a közel-keleti országban. Tegnap is folytatódtak a támadások és merényletek Irakban. Fegyveres ellenállók tűzharcban megölték a rendőrség egyik különleges egységének négy tagját. A lövöldözés, amelyben további hat rendőr megsebesült, a lázadók támadása következtében tört ki helyi idő szerint reggel hétkor a fővárosban. Bagdad egy másik pontján fegyveresek feltartóztattak egy autót, és elrabolták annak három női utasát, akik a főváros zöld zónaként ismert, különösen szigorúan védett részébe igyekeztek a munkahelyükre.
A támadásoknak tegnap nem voltak amerikai áldozatai, de a hadsereg veszteséglistája már így is komolyan aggasztja az amerikai polgárokat. Eddig 2156 amerikai katona vesztette életét az iraki kalandban. George W. Bush szerint „a jövő amerikai nemzedéke hálát ad istennek az Egyesült Államok katonáinak bátorsága és a mostani washingtoni vezetés elszántsága miatt, amelylyel Amerika megvívta iraki háborúját”. Az amerikai elnök mindezt akkor mondta, amikor meglátogatta a Bethesda katonai kórházat Washington közelében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!