Hírek

2005.12.07. 00:00

Akár hitelből is, de telik a kosár

Mindenki méregdrága ajándékokkal próbál meg ünnepi hangulatot teremteni – ha kell, hitelt is felvesz ennek érdekében.

Tóth Marcella–Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az ünnepek előtt az sem számít, mi mennyibe kerül. Decemberben kétszer annyit költünk, mint januárban, igaz ma már egész évben többet vásárolunk, mint korábban. A legtöbben ma hipermarketekben költik a pénzüket.
[/caption]Az angyalföldi bevásárlókomplexum a kivilágított díszeivel már messziről csalogatja karácsonyi ajándékokra vadászó vevőit.
A szemerkélő eső ellenére a parkoló szépen lassan megtelik. A mozgásérzékelő ajtónak szinte nincs is ideje bezárulnia, hiszen a nép folyamatosan és fáradhatatlanul áramlik ki- meg befelé. A böhöm nagy bevásárlókocsikat üresen még csak-csak lehet megfelelő irányba kormányozni, ám tele már emberpróbáló feladat koccanásmentesen lavírozni az emberek között. A legnagyobb tumultusok természetesen az akciós termékek körül alakulnak ki, így a csupán ezer forintba kerülő DVD-k bálájába könyékig merülnek a keresgélők. „A barátnőmnek romantikus filmet szeretnék adni karácsonyra, de olyat keresek, amit azért nem csak egyszer lehet megnézni. Ahhoz ugyanis túl drága” – mondja Garai Zsolt, miközben egy újabb filmremeket bányászik elő a kupac aljáról.

A bevásárlókocsik rakterében egészen furcsa párosításokat láthatunk. Barkácskészlet mellett frissen sütött pékáru illatozik, mikrohullámú sütő társaságában sörösüvegek zötykölődnek. Az alkoholos italok részlegén szinte éjjel-nappal tömeg van, ami ünnepi szokásainkat ismerve egyáltalán nem meglepő. „A férjemnek és az apámnak is valami finomat akarok venni, hogy ne mindig csak a sört igyák. Mondjuk, vodkát vagy vörösbort” – vázolja a karácsonyfa alatti meglepetéseket Somogyi Hajnalka.

Az áruház gondol a gyerekekre is. Amerre a szem ellát, mindenfelé csak játék. Idén is elsősorban a klasszikus, jól bevált társasjátékok fogynak, de az eladási listákat sikeres televízió-műsorok alapján készült játékok vezetik. „Hároméves a kislányom, remélem, örülni fog ennek a plüsskutyának. Lehetne ugyan olcsóbb, de karácsonykor még én sem spórolok” – mondja Dancs Edina. Más sem sajnálja a pénzt a karácsonyra: egy magyar család átlagosan 250 ezer forintot költ el decemberben – mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Idén decemberben a kiskereskedelmi forgalom várhatóan eléri a 840-850 milliárd forintot. Ez mintegy 5-6 százalékos növekedést jelent a tavalyi 800 milliárd forinthoz képest.

Ez az összeg természetesen nem csak a karácsonyi kiadásokat tartalmazza, hanem az összes pénzt, amit ebben a hónapban a kiskereskedelmi üzletekben elköltenek. A december az év legerősebb hónapja a kereskedőknek, a forgalom szinte a januári forgalom duplája. A legkeresettebbek a játékok, a szórakoztató elektronikai és a ruházati termékek. Egyre többet költünk karácsonyi ajándékokra, s egyre nő azoknak a termékeknek a köre, amit meg tudunk venni. Emiatt egész évben többet vásárolunk, nehéz pusztán ajándékokkal ünnepet varázsolni – mondta el kérdésünkre Zsolt Péter szociológus, majd hozzátette: mégis mindenki a méregdrága ajándékokkal próbálja az ünnepi hangulatot megteremteni.

Az értékes ajándékokat pedig már csak hiteligényléssel tudjuk megszerezni. Amúgy is lassan már divatos fogyasztási hitelből fedezni a vásárlásainkat, ami a karácsonyi időszakra különösen igaz, hiszen az áruhitelek 30 százalékát ilyenkor veszik fel – tudtuk meg Binder Istvántól, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivőjétől. Ha hitelből akarjuk kifizetni a karácsonyi ajándékokat, nem árt alaposan megfontolni, hogy melyik formája a legkedvezőbb számunkra. A fogyasztási hiteleknek négy fajtáját kínálják: az áruhitel, a személyi hitel, a hitelkártya és a folyószámlahitel.

Az áruhitelt a legkönnyebb igényelni, a legtöbb áruházban megtalálható valamelyik bank kirendeltsége. Itt akár fél óra alatt is elbírálják a kérelmet, persze, csak ha van nálunk jövedelemigazolás. Hiába azonban a gyors ügyintézés, ennek a hitelnek a legmagasabb a költsége.
A személyi hitel is viszonylag gyorsan megszerezhető, és nagyobb akár 1-2 millió forint igénylésére is van lehetőség. A költsége valamivel alacsonyabb, mint az áruhitelnek. A hitelkártya előnye az, hogy csak egyszer kell igényelni, és egy éven át felhasználhatjuk a hitelkeretet. A folyószámlahitelt a számlavezető banknál kell igényelni, ahol megállapítják a hitelkeretünket. A négy fogyasztási hitel közül ennek a legalacsonyabbak a költségei. A forint alapú személyi kölcsön teljes hiteldíjmutatója 18–42, míg az áruhitelek teljes hiteldíjmutatója 30–32 százalék között mozog.

Ne dőljünk be annak, ha egy reklám nullaszázalékos kamatot vagy kezelési költséget kínál. Ha ez a két mutató nulla, az nem jelenti azt, hogy ingyen kapnánk kölcsönt. A hitel kiválasztásánál a legfontosabb a teljes hiteldíjmutató (THM) összehasonlítása. A THM százalékban fejezi ki azt éves szinten, mennyivel kell többet visszafizetnünk az igényelt hitel összegénél. Így tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget és a hitelbírálati díjat, nem tartalmazza azonban a késedelmi kamatot, a hitel futamideje meghosszabbításának a költségét sem, s például az átutalási díjakat is külön kell számolnunk. Fontos azt is tudni, hogy a deviza alapú hitelek árfolyamkockázatát sem tükrözi a THM. Igaz, devizaalapon csak személyi kölcsönt igényelhetünk, áruhitel és hitelkártyát nem.

A vevők helyett a kereskedők nyernek az olcsóbb import karácsonyfákon

A fenyőfatelepeken hagyományosan december első napjaiban kezdődik a fák tömeges kivágása. A kínálattal bizonyosan idén sem lesz probléma, luc-, jegenye- és ezüstfenyők közül választhatjuk ki az ideális karácsonyfánakvalót. Valószínű, hogy nem lesz jelentős drágulás tavalyhoz képest, hiszen akkor is ipari mennyiség maradt a kereskedők nyakán.

A legolcsóbb és a legnépszerűbb idén is a lucfenyő lesz, melynek méteréhez ezer forint körül juthatunk majd hozzá. Az árak kordában tartását eredményezheti a külföldi, főleg szlovák és osztrák fenyők behozatala. A kereskedőknek így is minden eladott darabon két-háromszoros nyereségük van. A luc méterét ötszáz forintért veszik, s ezer felett kínálják.

Plazmatévé és videokamera díszcsomagolás alatt

A karácsony slágerajándékai idén is a szórakoztató elektronikai termékek közül kerülnek ki. Nagy a kereslet a DVD- és az MP3 lejátszók iránt, de a plazmatévéket és digitális videokamerákat is sokan teszik a bevásárlókocsiba. A piacért folytatott küzdelem az árak csökkentésére készteti a kereskedőket, így egyre olcsóbban lehet hozzájutni a termékekhez.

Ma is sokan könyvvel akarják meglepni szeretteiket. A Libriben Leslie L. Lawrence legújabb regényéből fogy a legtöbb, de Paulo Coelho A zarándoklat című könyvét is ott találjuk a sikerlista dobogóján. Méhes György Kolozsvári milliomosok című alkotása a negyedik helyen áll, rögtön utána Dan Brown A Da Vinci-kód című könyve szerepel.

A legolcsóbb és a legnépszerűbb idén is a lucfenyő lesz, melynek méteréhez ezer forint körül juthatunk majd hozzá. Az árak kordában tartását eredményezheti a külföldi, főleg szlovák és osztrák fenyők behozatala. A kereskedőknek így is minden eladott darabon két-háromszoros nyereségük van. A luc méterét ötszáz forintért veszik, s ezer felett kínálják. Plazmatévé és videokamera díszcsomagolás alatt A karácsony slágerajándékai idén is a szórakoztató elektronikai termékek közül kerülnek ki. Nagy a kereslet a DVD- és az MP3 lejátszók iránt, de a plazmatévéket és digitális videokamerákat is sokan teszik a bevásárlókocsiba. A piacért folytatott küzdelem az árak csökkentésére készteti a kereskedőket, így egyre olcsóbban lehet hozzájutni a termékekhez.

Ma is sokan könyvvel akarják meglepni szeretteiket. A Libriben Leslie L. Lawrence legújabb regényéből fogy a legtöbb, de Paulo Coelho A zarándoklat című könyvét is ott találjuk a sikerlista dobogóján. Méhes György Kolozsvári milliomosok című alkotása a negyedik helyen áll, rögtön utána Dan Brown A Da Vinci-kód című könyve szerepel. Az ünnepek előtt az sem számít, mi mennyibe kerül. Decemberben kétszer annyit költünk, mint januárban, igaz ma már egész évben többet vásárolunk, mint korábban. A legtöbben ma hipermarketekben költik a pénzüket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!