Hírek

2005.12.13. 00:00

A felmelegedés elleni lépésekről a konferencián

A montreali klímakonferencián két tárgyalássorozat megindításáról döntött a résztvevő több mint 150 ország képviselője. Megállapodtak arról, hogy egyeztetéseket kezdenek a kiotói jegyzőkönyv hatályának meghoszszabbításáról.

K. F.

Emellett olyan nem kötelező jellegű intézkedésekről is tárgyalnak majd, amelyek a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény után lépnének életbe, hogy tovább csökkentsék az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását. Az éghajlatváltozás okozta kihívásokról a múlt szerdán kezdődött konferencia a kanadai Montrealban.  Hazánkat Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter képviseli. Paul Martin kanadai miniszterelnök megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy egyetlen ország sem vonhatja ki magát a nemzetközi közösség általános felmelegedés elleni harcából. Ezzel egyértelműen az Egyesült Államokra utalt, amely elzárkózik az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményéhez csatolt, az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozását előíró kiotói jegyzőkönyv ratifikálásától. 1997-ben Kiotóban több mint harminc ország vállalta, hogy 2012-re csökkenti az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátását, a két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó ország, az USA és Kína mindmáig semmilyen konkrét lépést nem tett az ügyben. A tanácskozáson az Inuitok Sark Körüli Konferenciájának vezetője, Sheila Watt-Cloutier rámutatott: a globális felmelegedés következtében olvadásnak indult a sarkvidék jege, ezért az eszkimóknak egyre több problémával kell szembenézniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!