Hírek

2005.12.01. 00:00

Viharfelhők gyülekeznek a gazdaság felett

Az euró mielőbbi bevezetése, az infláció leszorítása, a költségvetési hiány javítása mellett tör lándzsát a jegybank.

Füsi P.

Törvényben rögzített elsődleges célja a jegybanknak a stabil árak elérése és fenntartása – jelentette ki tegnap Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy háttérbeszélgetésen. Így kötelessége akár a kormány intézkedései ellen is fellépni, ha azok az infláció felpörgését eredményeznék. Ezért is van szükség arra, hogy a jegybank megőrizze függetlenségét, ami sok konfliktus forrása. Kitől független, mennyire független? Az elnök leszögezte: a közvéleménynek tartoznak elszámolással. Hogy miért is aggódik most Járai? A költségvetési hiány miatt. Magyarország az egyetlen, amely az EU ajánlásait, sőt a saját vállalásait sem követi, ami rossz jel – hangsúlyozta Missura Gábor, az MNB szóvivője. Ha a szükségesnél több pénz áramlik a gazdaságba, nő az infláció, emelni kell a kamatokat, ami elriasztja a befektetőket, visszatartja a vállalatok beruházási kedvét. Ha pénzosztogatás folyik, akkor csak az jár jól, aki éppen kap, de a gazdaság ettől nem lendül fel.

Auth Henrik alelnök elégedetten értékelte a jegybank inflációleszorító tevékenységét. Az EU 2 százalékos pénzromlást tart ideálisnak. Az MNB 2001-ben 10 százalékról indított. Ekkor vezették be az inflációs célkövetés rendszerét, amelynek lényege: 1,5–2 évre előre kitűzik a várható pénzromlás ütemét, hogy biztosabban tudjon tervezni az üzleti világ, s ezek a célok egy kivételes esettől eltekintve teljesültek is. Már 2001-ben 6,8 százalékra nyomták le az inflációt, mára elértük az árstabilitás küszöbét, ami Magyarországon 3, plusz-mínusz 1 százalék. 2005 -en 4 százalék a cél, jövőre 3,5, 2007 után pedig várhatóan 3 százalék. A jegybank az euró mielőbbi bevezetése mellett állt ki, hiszen ennek számos előnye van. Egy felmérés szerint valaki elindult 100 márkával, s néhány ország bejárása után már csak 60 maradt a zsebében, miközben semmit nem költött, csak többször átváltotta a pénzét. Ezen díjakat nem kell megfizetni, ha mindenhol eurót használnak, alacsonyabbak lesznek a kamatok, szívesebben vesznek fel hitelt a vállalkozások, élénkülnek a beruházások, ami több munkahelyet, nagyobb bevételt, magasabb jólétet eredményez. Minden egyes euró nélküli év megfosztja a gazdaságot ezektől a lehetőségektől. Hazánk egyébként nem fog eurót gyártani, viszont verjük a nemzeti oldallal ellátott érméket, amire a felkészülést a bevezetés előtt két évvel kell megkezdeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!