Hírek

2005.11.30. 00:00

Nyolc áldozata van a kanyarónak

Az életmentő oltások hiányában Románia egyes részein kanyarójárvány ütötte fel fejét. A betegségnek eddig nyolc gyermek esett áldozatul, a legidősebb közülük egy 13 éves kislány.

L. J.

A járvány megelőzhető lett volna a tavaly e célra létrehozott országos intézet segítségével, de ott sem kellő szakembergárda, sem megfelelő mennyiségű vakcina nincs. Az Országos Járványellenőrző Központot az előző kormány hozta létre 4,6 millió eurós befektetéssel, de ott a mai napig is mindössze négy ember dolgozik. Adriana Pistol, a központ igazgatója szerint ráadásul Eugen Nicolaescu miniszter sem mond igazat, amikor azt állítja, elegendő mennyiségű oltóanyag volt készleten. A járványveszélyre már 2001-ben felhívta a figyelmet egy PHARE-alapokból elkészített jelentés, amelyet viszont annak idején nem hoztak nyilvánosságra. A lakosságnak csak mintegy 60 százaléka részesült védőoltásban.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!