Hírek

2005.11.24. 00:00

EP-figyelmeztetés Romániának a csatlakozáshoz

Cs. E.

Az Európai Parlament külügyi bizottsága elfogadta a Románia csatlakozási felkészültségéről szóló Moscovici-jelentést, amely keményen bírálja és azonnali cselekvésre szólítja fel Romániát, ha 2007. január 1-jén csatlakozni akar az Európai Unióhoz. Az EP továbbra is szigorú monitoring alatt tartja Romániát, és adott esetben támogatni fogja a védzáradék alkalmazását is – nyilatkozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, a külügyi bizottság tagja.

A jelentésben a bizottság kifejezi aggodalmát a kisebbségi törvény elfogadásának késlekedése valamint a választójogi törvény kisebbségekre nézve diszkriminatív volta miatt. Megerősíti, hogy további lépések szükségesek a romániai magyar közösség védelme érdekében. A módosításokkal azt is sikerült elérni, hogy a jelentés követelje az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásának felgyorsítását és a magyar felsőoktatás támogatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!