Hírek

2005.11.12. 00:00

A titkos börtönöket vizsgálják

Az amerikai szenátus szavazattöbbséggel tájékoztatást kért a kormánytól a kelet-európai titkos börtönök működéséről.

Csák Elemér

A kongresszusi döntés immár nem hagy kétséget afelől, hogy korántsem hírlapi kacsa amerikai börtönök külföldi fenntartása. A The Washington Post szerdán írta meg, hogy több ázsiai és kelet-európai országban terroristagyanús muszlim férfiakat vallatnak kihelyezett őrizetben. A lap szerint mintegy száz embert tartanak így törvénytelenül, pontosabban kikerülve az amerikai törvényeket. Bush elnök nemzetbiztonsági tanácsadója nem cáfolta az értesülést, és kijelentette: „Az a tény, hogy ezek a börtönök titkosak – feltételezve, hogy valóban léteznek –, egyesek számára annak az ellenőrzése, milyen eltitkolt tevékenység folyik. Az elnök kitart amellett, akár titkos, akár nyilvános tevékenységről van szó, azonos elveknek kell érvényesülniük.”

Condoleezza Rice pénteken váratlan látogatást tett az észak-iraki Moszulban. Jelentések szerint az amerikai külügyminiszter a vallási és politikai vezetőket igyekezett rábírni az együttműködésre a december 15-én esedékes választások előtt. Bagdadban az amerikai katonai parancsnokság a többi között a Karabila környéki offenzíváról tájékoztatta Rice-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!