Hírek

2005.10.11. 00:00

Végre minden egy helyen

A budaörsiek büszkék lehetnek új városházukra. A hatalmas épületben minden együtt van, ami a polgárok kiszolgálásához szükséges.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az új budaörsi Városházába visszaköltöztek a dolgozók. Ma még szinte minden és mindenki keresi a helyét, nagy a nyüzsgés, óriási nagy a forgalom.
[/caption]– Végre van lift! – örvendezik Szödényi Tamásné, Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester titkárnője. Régen is a harmadikon dolgoztak, csak akkor sokat kellett lépcsőzni. A hölgy szerint az új épület nagyon szép. Különösen a széles ablakok és a világos terek nyerték el tetszését. – No és a kert, melyben a vízesés mellett egy görög színházra emlékeztető teret is kialakítottak – tette hozzá büszkén az asszony. A főváros melletti település lakói joggal lehetnek büszkék új városházukra. Az 1,7 milliárd forintért felhúzott épület ugyanis messze több, mint egy egyszerű önkormányzat. – Így igaz, itt minden együtt van, amire szükségünk lehet – summázza véleményét Nagy Ferenc az okmányiroda előtt. Ő már interneten kért időpontot ügyei intézésére. – Hihetetlen, hogy az egész irodaház két nap alatt átköltözött az új helyre – véli Kalocsai Istvánné, aki csak nézelődni jött be az új épületbe.

– A két nap valójában négy volt – javítja ki az információt Csík Edina főépítész. Megtudtuk, a hivatalt csütörtökön, pénteken és szombaton költöztették, míg a munkatársak vasárnap pakolgatták dolgaikat. Csík Edinának – számításai szerint – száz doboza lehetett. Irodájában a fontosabb iratok már a helyükre kerültek, csak az apróbb tárgyakat és két doboznyi papírt kell még rendberakni. A főépítész óriási ablaka egyébként a 343 méter magas Odvas-hegyre nyílik. Így a panorámára nem lehet panasz. – Az emberek a lépcsőházban csatárláncba állva adogatták egymásnak a dobozokat – eleveníti föl a költözés egyik részletét Vég Olga. Elárulta, hogy a földszinten WiFi, azaz szélessávú rádiós, valamint négy munkahelyes, hagyományos számítógépes internet várja a polgárokat. Ez utóbbit minden betérő ingyen használhatja.

Az önkormányzat tegnap rendben kinyitott. Egy-két irodában még akadtak teletömött dobozok, ám ennek ellenére mindenki tette a dolgát azaz a polgárok ügyeivel  foglalkozott. – Legfontosabb célunk az volt, hogy az új városházában minden együtt legyen – mondta érdeklődésünkre Wittinghoff Tamás polgármester. Amíg a hivatal irodái több helyszínre voltak szétszórva, súlyos tízmilliókat kellett kifizetni a bérletért. Az 1,7 milliárd forintos beruházás költségeit az önkormányzat egy húsz évre szóló, kétéves türelmi idejű hosszú lejáratú hitelből fedezte. A részletek ugyan magasabbak, mint amit eddig a bérletért fizettek, ám ez, mint a polgármester mondta, vállalható. Cserébe ugyanis olyat kaptak, amely a magyar viszonylatban párját ritkítja. – A földszinten posta, gyerekmegőrző, vendéglő, az emeleten egy színházi előadások és koncertek céljára egyaránt alkalmas nagyterem várja a polgárokat – sorolta a különlegességeket Budaörs első embere. A polgármester azt mondta, hogy az új városházának „görcsoldó, becsalogató” szerepet is szántak. – Ez a hivatal más, mint a régi, más, mint a többi – tette hozzá Wittinghoff Tamás.

Az ünnepélyes, három napig tartó átadás egyébként ezen a hétvégén lesz. – Én ugyan nem szimpatizálok a jelenlegi városvezetőkkel, de meg kell hagyni, ez a ház valóban szépre és nagyra sikeredett – mondta Kasper Egonné, aki dédunokáját tologatta a városháza mögötti parkban. A hölgy még hozzátette, az idő dönti el, hogy valóban úgy fogják-e használni, ahogy ígérték.

Igazi közösségi ház lesz és találkahely

Az új városháza nyolcezer négyzetméteres telken áll. Az épület hasznos alapterülete 6 ezer 500 négyzetméter. Ebből 2 ezer 100 négyzetmétert foglalnak el az irodák, míg a fennmaradó rész közösségi tér. A település otthonának megteremtésén ötszáz munkás dolgozott. Az épületben egy lift, három lépcsőház és kétszáz ajtó található. A falak mögött száz kilométernyi kábel lapul. A burkolásra felhasznált márvány súlya ötszáz tonna. A házat a Zsuffa és Kalmár építész és Mérnöki Iroda Kft. tervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!