Hírek

2005.10.12. 00:00

Közszolgálat, Friderikusz, politika

A szerző politológus

Több olyan vitában vettem részt, amelynek célja a közszolgálati televíziózás szerepének újraértékelése volt. Amit Friderikusz Sándor A szólás szabadságában megvalósított, az meglehetősen közel állt ahhoz az ideálhoz, amit én – gyakran meglehetősen magányosan – ezekben a vitákban képviseltem. A hagyományos logika képviselői szerint ugyanis a közszolgálati tartalomhoz való hűség és a magas nézőszám célja egymással közel kibékíthetetlen ellentétben áll. Kissé karikírozva ez a felfogás azt állítja, hogy egy közszolgálati műsorszámot arról lehet már nagyon messziről felismerni, hogy jó kevesen nézik.

Friderikusz nyilvánvalóan nem érte be ezzel az állítással, és megpróbált egy rendkívül keskeny határvonalon egyensúlyozni. Úgy próbált politikáról, közéletről műsort készíteni, hogy az ne csupán teljesítse a közszolgálatiság tankönyvi definícióját, de vonzó választást is kínáljon a távirányítójával kegyetlenül válogató nézők körében. Műsorát úgy alakította, hogy a komoly tartalmak mindvégig elsőbbséget élveztek, mégis a keret és a stílus emészthető volt a leginkább bulváron élő többség számára is. Az eredmény nem maradt el, a műsort sokan nézték. Márpedig a közszolgálati televízión belül működő politikai műsorok akkor érik el a céljukat, ha minél többen nézik, hiszen ha valamiért érdemes súlyos adópénzeket egy ilyen intézmény fenntartására fordítani, akkor az éppen a polgárok tájékozottabbá tétele. Ehhez a célhoz viszont nem elég megfelelő tartalmat kínálni, de annak is meg kell találni a módját, hogy a csatornák versenyében néző is akadjon.

A legfrissebb fejlemények tükrében A szólás szabadsága műsor címéből biztosan eltűnik a Friderikusz előtag. A szakítás indulatosra sikeredett, a távozó tévésnek sikerült néhány olyan kijelentést is tennie, amelyet érdemesebb lett volna inkább továbbgondolni. Nem tisztem és nem is célom a két fél vitájában igazságot tenni, erre a hálátlan feladatra amúgy is jó eséllyel a bíróság kap felkérést. Pusztán annyit jegyzek meg a vita kapcsán, hogy amennyiben a politika eleget tenne a megsértett műsorvezető által megfogalmazott beavatkozási igénynek, az a konkrét helyzetben hasznára válhatna ugyan, de magát független értelmiségiként egy ilyen manőver után bajosan tudná bemutatni. Friderikusz nagy túlélő, eddig minden ügye után képes volt felállni, és valami újjal ismét a figyelem középpontjába kerülni. Erre most is minden esélye megvan, ha a vita hevében nem történik körülötte olyasvalami, ami a hitelességét alááshatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!