Hírek

2005.09.12. 00:00

Nem védik a védett tanukat

A nyári szünetben két lényeges dolog történt a kecskeméti maffia-ügyben. Nyoma veszett az egyik védett tanúnak, és ismét letartóztatták az egyetlen szabadlábra került vádlottat.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ma még kiszámíthatatlan, hogy végül kiket fognak elítélni Kecskeméten. Az már most valószínűnek tűnik, hogy a per folytatása nem lesz egyszerű.
[/caption]Ma várhatóan az egyik vádlott, Molnár Richárd meghallgatásával folytatódik Kecskeméten a maffiaper. Radnai Lászlót és társait egyebek mellett fegyvercsempészettel és emberölésre való előkészülettel vádolták meg. Nyáron, az ítélkezési szünetben két fontos esemény történt a perrel kapcsolatban. A szünet előtti utolsó tárgyalási napon a bíró kiszabadította előzetesből a X. rendű vádlottat, mondván: már nem állnak fenn a letartóztatás feltélei. Az ügyészség azonban megfellebbezte a döntést, és a másodfokon eljáró bíróság ismét letartóztatta a vádlottat. Egyébként augusztus 31-én a többi vádlott előzetes letartóztatását is meghosszabbították. A bíróság pedig október 27-ig tűzött ki tárgyalási napokat, így elképzelhető, hogy addig meg is születik az elsőfokú ítélet.

A másik lényeges történés a perrel kapcsolatban, hogy másodszor is eltűnt a négy együttműködő, úgynevezett védett tanú egyike, a szerb Szlobodan Szto-janovics. A budapesti éjszakai életben Szlobóként ismert, kigyúrt fiatalember saját bevallása szerint a délszláv háború híres-hírhedt Arkan kapitányának harcosa volt. Egyes hírek szerint a szerb titkosszolgálat dobta át Magyarországra. Egyiket sem tudjuk ellenőrizni, mindenesetre Szlobó egyike volt annak a négy férinak, akik valamilyen szerepet játszottak a fegyvercsempészetben és a gyilkosság előkészületeiben, ám gyanúsítottból együttműködő tanúk lettek. A nyomozás során valamennyien nyomozási bíró előtt tettek vallomást. Az erről készült jegyzőkönyvekből kiolvasható, hogy azért, mert a perben várhatóan nem tudnak majd megjelenni, lévén védett tanúk. A jegyzőkönyvek a bizonyítékai annak, hogy mind a négy tanút valóban be akarták vonni a tanúvédelmi programba.

Úgy tudjuk, új személyazonosságot és külföldi elhelyezést ígértek nekik a hatóságok, ám ez valamiért meghiúsult. Így valamennyien személyesen is megjelentek a bíróság nyílt ülésén. Arcuk, és nevük ismertté vált a vádlottak számára is. A négy tanú közül három nyár elején még összejárt. Időnként felbukkantak egy-egy szórakozóhelyen, és élénk eszmecserét folytattak. Úgy tűnik, egyikük, Szlobodan esetében részben mégis működött a tanúvédelem. Ha nem is kapott új személyazonosságot a magyar hatóságoktól, de szabadon távozhatott az országból. Úgy tudjuk, hazament Szerbiába. Mindenesetre eltűnt az éjszakai életből.

Az itthon maradt másik három védett tanú közül kettő fontos igazán, a harmadik csak epizódszereplő volt. Az 1. számú tanú néven futó férfi nyomozási bíró előtt tett vallomását a tárgyaláson nagyban megváltoztatta. Itt ugyanis korábbi vallomását 90 százalékban nem tartotta fenn. A perben már nem vallott Csüllög Zsigmondra és Ferencsik Attilára, mint olyanokra, akik részesei lettek volna a vádbeli cselekményeknek. Érdekes, hogy a másik komoly tanú, K. Árpád sem tett terhelő vallomást erre a két vádlottra. Egyébként az eddig napirendre került egyéb bizonyítékok is csak arról szólnak, hogy Csüllög és Ferencsik baráti kapcsolatokat ápolt az elsőrendű vádlottal, Radnai Lászlóval. A két vádlottra azonban konkért bizonyíték nem merült fel. Eddig.

Szlobó sírt ásatott

K. Árpád arról is beszélt a bíróság előtt, hogy Szlobó és Nemet Edrigo vádlott bevitték őt egy erdőbe, ahol megásatták vele a saját sírját. Mindezt azért, hogy vegyen részt a bűncselekmények elkövetésében. Az életveszélyes fenyegetéssel elkövetett zsarolással nem gyanúsították meg Szlobót és Nemet Edrigot. Igaz, ha megtették volna, Szlobó nem lehetett volna együttműködő tanú.

Ezek is érdekelhetik