Hírek

2005.09.28. 00:00

Gyurcsány Ferenc: nincs ok felforgatni az országot

Egy napon két politikai könyv is megjelenik ma. Két homlok-egyenest eltérő értékelés. Az egyik szerzője a miniszterelnök, aki baloldali programot vázol. A másik a Századvég kritikus műve.

BAMA

Szociáldemokrataként hazafi vagyok és demokrata. Hazafiként az a meggyőződés vezet, hogy amit teszek, az Magyarország felemelkedését szolgálja. Demokrataként viszont tudom, hogy az én igazságom mások igazságával versenyez, hogy amit én képviselek, az csak mások nézetével, akaratával együtt adja ki az egészet. Politikusként a baloldali, a szociáldemokrata utat járom. Azt az utat, amely nagyon kanyargós és göröngyös volt az elmúlt másfél-két évszázadban. Utunk egyszer előre vitt, máskor zsákutcába vezetett. A baloldal – miként a jobb is – sokszor vétette el az irányt, s tévedt el a politika erdejében. A legnagyobb tévedést a kommunisták követték el, amikor nem ismerték fel a demokrácia és a piac jelentőségét, a szabad és autonóm polgár nélkülözhetetlen modernizációs szerepét. A magyar baloldalt a történelem megtanította a mérsékelt és mértékletes politikára, és a leckére: nincs nemzeti modernizáció nemzeti polgárság nélkül. Kár a fogalmak közt sorrendet keresni: nemzet, modernizáció, demokrácia, polgár, egyenlőség, igazságosság, piac, verseny, állam, Európa – ezek nélkülözhetetlen, közös értékeink. Arra valók, hogy leírjuk velük a világunkat, a törekvéseinket, és nem arra, hogy uralkodjanak felettünk vagy hogy mi uralkodjunk felettük.

Igen, a tévedésekkel bejárt út súlyos tanulságokkal szolgált. Megtanultuk, hogy vannak olyan eszmények és értékek, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodnunk kell. Az egyenlőség és az igazságosság mellett ilyen a szabadság. Hogy szabad lehessen minden ember: hogy azzá válhasson, amivé a benne rejlő képesség, tehetség és szorgalom rendeli – függetlenül attól, hová született. Miként valósítható meg mindez a modern állam segítségével, amelynek hatalmát az autonóm polgárok demokratikus rendje és a piac teszi ellenőrzötté és korlátozottá?
Miként kell átalakítani a társadalmi egyenlőség és igazságosság elvét, érvényesíteni hivatott jóléti rendszereket, ha azok már nem eredeti céljuknak megfelelően működnek? Hanem ellenkezőleg: már nem csökkentik, hanem növelik a társadalmi különbségeket!

A kérdések a ma Magyarországának közös kérdései. Válaszaim egy szociáldemokrata válaszai. Igazamról igyekszem meggyőzni a magyar baloldalt és valamennyi választót. Ha sikerül, akkor a válaszokból program lesz, a magyar baloldal programja. A többség igenjével pedig a köztársaság kormányának programja. Nem tagadom: van úgy, hogy a választ még nem, csak a problémát, a kihívást látom. De ha szembenézünk a kihívásokkal, ha feltesszük a mégoly nehéz kérdéseket is, akkor közösen rálelhetünk a legjobb válaszokra.

Biztonságos és igazságos Magyarországot szeretnénk. Ehhez bátorság is kell. Igazi bátorság, amely az érdemi változtatás szándékából merít erőt. Nincs okunk felforgatni az országot, ám még kevésbé van okunk az elégedettségre és a tétlenségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!