Hírek

2005.10.01. 00:00

Befejezés előtt a karddal szúró Mortimer ügye

Már csak napok kérdése, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága befejezi a Mortimer-ügy néven elhíresült kardos támadás vizsgálatát, tudtuk meg a BRFK-n.

Sz. L.

Ismeretes: május 8-án a Mortimer becenéven megismert Gy. Mihály (17) a 21-es busz Moszkva téri végállomásán, a buszon karddal átszúrta Patai Józsefet (15). A fiú fizikai sebei már meggyógyultak, de az elszenvedett pszichikai sérülések miatt kénytelen kihagyni egy évet az iskolából. Mortimer egy amatőr hagyományőrző csoport tagjaként, öt társával és pajzsokkal, illetve főleg fafegyverekkel, valamint egy valódi karddal szálltak fel a 21-es buszra, hogy a Normafához menjenek gyakorlatozni.

Darabokban találták meg azt a kardot, amivel állítólag Mortimer szúrt.

Patai József és két társa ugyanoda igyekeztek focizni, és megbámulták a felszálló társaságot. Szóváltásba keveredtek, és Mortimer a szamurájkarddal átdöfte Patait. Gergényi Péter, a főváros rendőrfőkapitánya egymillió forintos nyomravezetői díjának köszönhetően Mortimer társaságának egyik tagja feladta a támadót, akit elfogtak, letartóztattak, ám később kiengedték.

Az azóta házi őrizetben lévő Mortimer vallomásában azt állította, hogy Patainál kés volt, és ő védekezésül emelte fel a kardot, de közben megmozdult a busz és baleset történt, Patai belesett a kardba. A kirendelt igazságügyi szakértők és a buszon lejátszott rekonstrukció alapján a nyomozók elvetették Mortimer védekezését. A szakértő kimondta: Gy. Mihály célzottan szúrt, és a busz meg sem mozdult.

A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik. A felügyelő ügyész pedig újabb feladatokat adott a rendőrségnek. A támadáshoz használt kard darabokban került elő. Az ügyész most elrendelte, hogy rekonstruálják a kardot és ismertessék fel a sértettel. Szigeti József, a BRFK Vizsgálati Főosztály Életvédelmi Alosztály vezetője szerint hamarosan sor kerülhet a kard felismertetésére, és vádemelési javaslattal lezárhatják az ügyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!