Hírek

2005.08.04. 07:56

Tizenhárommilliós bírság a BKV-nak

Egy budapesti másfél szobás lakás lett az ára a BKV üzemanyag-szállítója kiválasztásának. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) ugyanis tizenkétmillió forintos büntetést szabott ki a közlekedési cégre, mert három pontban megsértette a törvényt.

Zsidai P.

A BKV 2004 végén és 2005 elején hirdette ki közbeszerzési pályázatát motorolajok, hajtóműolajok és hidraulikaolajok vásárlására. Az 1400 autóbuszhoz összesen 425 ezer liter olajra volt szüksége. A felhívás tétje nem volt kicsi, a beszerzés értéke 1,1 milliárd forint volt. A BKV végül a Molt választotta, döntését azonban megtámadta a BP Magyarország Kft. és az OMV Hungária Kft. A KD előbbi kifogásait elfogadta, utóbbiét nem tartotta jogosnak.

A KD szerint a BKV súlyos jogsértést követett el, amikor a BP ajánlatát érvénytelennek minősítette. A BKV azért helyezte pályán kívülre, mert úgy ítélte meg, az ajánlatában szereplő átlagár kirívóan alacsony. A KD ezzel szemben megállapította, hogy a BP közgazdaságilag alátámasztott indoklást fűzött az egységár kialakításához. A KD az időközben megkötött szerződést már nem semmisítette meg, mivel a szállítás már elkezdődött. Ugyanakkor a BKV-nak további 150 ezer forint igazgatás- szolgáltatási díjat is fizetnie kell.

A 4-es metró első szakaszának építéséhez kapcsolódó biztosítói tanácsadó kiválasztásakor ugyancsak törvénysértően járt el az utaztató. Ezért a KD egymillió forintra büntette a BKV-t. A kétszázhúszmillió forint értékű megrendelést szintén az egyik ajánlattevő, az Erix Kft. támadta meg. Az értékelés egyik szempontját kifogásolták, amit a KD jóváhagyott. A közbeszerzési eljárást felfüggesztette, a vitatott pontot törölte, és itt is kiszabta a százötvenezer forintos igazgatási díjat.  

Zsidai P. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!