Hírek

2005.08.31. 00:00

Nincs vevő a csúnya „gombára”

Nem talált vevőre a gomba a Móricz Zsigmond körtéren. Kiderült, hogy jelenleg nem is tudná eladni a BKV.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Ma még senki sem tudja megmondani, mikor és ki veszi meg a körtéri gombát. A közgyűlés talán holnap dönthet az épület további sorsáról.
[/caption]A kutyának sem kellett a Móricz Zsigmond körtéri gomba. Hiába hirdette meg eladásra a BKV, eredménytelenül zárult a pályázat. Igaz, nem is nagyon értékesíthette volna a közlekedési vállalat a jelenlegi rendezetlen jogi helyzetben az ingatlant. Az épület ugyanis hiába a BKV tulajdona, a telek, amelyen áll, a fővárosé. Vagyis nem lehetne rá bejegyezni a tulajdonjogot a földhivatalban. Hiszen a gomba jelenleg egy helyrajzi számon szerepel magával a körtérrel.

Szentgyörgyi Tamás, a BKV vezérigazgató-helyettese a földhasználati jog rendezetlenségével indokolta a pályázat sikertelenségét. Ez szükséges ahhoz, hogy az új tulajdonos birtokba vehesse majd az építményt. Streli Józsefné, a városháza alosztályvezetője szerint rendezni kell a tulajdonjogokat. Erre készül a fővárosi közgyűlés. Vajda Pál főpolgármester-helyettes azt ígérte, hogy holnap pontot tesznek az ügy végére.

A Móricz Zsigmond körtéri gombát 1942-ben építették. Ma ipari műemléknek számít, így nem lehet lebontani a környék szégyenfoltját. Alapterülete 640 négyzetméter. A benne lévő ruhaüzlet a közelmúltban teljesen kiégett. A BKV jegypénztára és áramátalakítója jelenleg is működik az épületben. A BKV ezeket csak a 4-es metró megépülése után készül elköltöztetni, addig még biztosan lehet ott jegyet, bérletet vásárolni. A gomba átalakítására több elképzelés is készült már. Akár kávézó is nyílhatna a közepén, ha üveggel lefednék a belső udvarát.

Giricz Andrea (37) asszisztens

Nagyon ronda, szerintem le kellene dózerolni. A helyét beültetném fűvel, fával, virággal. Hallottam, hogy műemlék. De nem hiszem, hogy ne lehetne összeegyeztetni a műemlékvédelmi kérdéseket a városképvédelemmel.

Nagy György (35) vagyonőr

Jó lenne gyorsétteremnek átalakítani. Szívesen hamburgereznék ott. De nem a jelenlegi formájában. Így nagyon csúnya. Ha szépen átalakítanák, akár kiállításokat is lehetne rendezni benne.

Nagyon ronda, szerintem le kellene dózerolni. A helyét beültetném fűvel, fával, virággal. Hallottam, hogy műemlék. De nem hiszem, hogy ne lehetne összeegyeztetni a műemlékvédelmi kérdéseket a városképvédelemmel.

Nagy György (35) vagyonőr

Jó lenne gyorsétteremnek átalakítani. Szívesen hamburgereznék ott. De nem a jelenlegi formájában. Így nagyon csúnya. Ha szépen átalakítanák, akár kiállításokat is lehetne rendezni benne. Ma még senki sem tudja megmondani, mikor és ki veszi meg a körtéri gombát. A közgyűlés talán holnap dönthet az épület további sorsáról. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!