Hírek

2005.08.16. 06:44

Nem lesz testvérháború

Még gyermekkorukban megígérték a mamának, hogy egymás ellen soha nem lépnek szorítóba, mégis időről időre felvetődik, miért nem döntik már el végre, melyikük a jobb bokszoló…

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Vlagyimir Klicsko és testvére egyetértenek abban, hogy semmi pénzért nem szállnának szorítóba egymás ellen. Legfeljebb edzésen kesztyűznek.
[/caption]A nehézsúlyú ökölvívás ukrán testvérpárját, Vitalij és Vlagyimir Klicskót gyakorta hasonlítják a Schumacher fivérekhez, mondván, Michael és Ralf életében sem jelent lelki törést, hogy rendszeresen egymás ellen csatáznak a Forma–1 versenyein.
– Nincs az a pénz, amiért létre lehetne hozni a ringben a testvérek csatáját – mondja Vitalij Klicsko. – Edzésen előfordul, hogy kesztyűzünk, de más a gyakorlás, s más az, amikor teljes erőből meg kellene ütnöm, és az lenne a célom, hogy harcképtelenné tegyem. Szó sem lehet róla!
A Hasim Rahman elleni, szeptember 24-i világbajnoki címmérkőzésre készülő Vitalij nem sokat beszélt a szakmáról, idei sorozatos sérüléseiről, s Don King amerikai menedzser vádaskodásáról, hogy menekül és kerüli a komoly ellenfeleket. A Bild am Sonntagnak adott interjúban főleg a háttérről, az ökölvívással kapcsolatos előítéletekről, lelki terhekről nyilatkozik pszichológus doktori titulusához illő tudományos alapossággal, türelmesen és szokatlanul szélesre tárva a személyes szféra kapuit.
– Nem akarom, hogy a fiaim bokszolók legyenek! Egyébként sem előírás, hogy az élsportoló gyermeke apja pályáját folytassa. A kisebbik srác áprilisban született, a nagyobbik is alig múlt négy, azt sportolnak majd, amihez kedvük lesz, de a bunyótól tiltani fogom őket. Kőkemény, veszélyes sport ez, nem kívánom, hogy ezt válasszák.
– Az önök szülei talán vágytak arra, hogy gyermekeiket a ringben lássák?
– Ez már így alakult. Egyébként a család számára tilos terület a ring világa. A gyerekek még kicsik, a lányom is óvodáskorú még, nem értenék, mi történik a papával a szorítóban, nehezen dolgoznák fel a vereségeket, de talán a győzelmeket is. A szüleim meg azért nem jöhetnek a meccsekre, mert érthetően rettenetesen féltenek bennünket. Nekik is pluszteher lenne a csarnok felfokozott hangulatú légköre, s ráadásul nekünk is súly, ha tudjuk, érezzük, hogy ott vannak, amikor esetleg nagy baj is érhet bennünket a ringben… Édesanyám még az élő tévéközvetítést sem szokta megnézni. Kivárja, amíg jelentkezem, s tudja, hogy nem történt bajom.
– Szokott ön arra gondolni, hogy akár életveszélyes csapást is mérhet ellenfelére? Hogy akinek kiütésére törekszik, annak is van családja, apja, anyja, gyermekei?
– Aki ezen filozofál, sohasem lesz sikeres bokszoló. Az ökölvívás évezredes, ősi sport, a küzdelemről, az erőről, az ügyességről szól. Minden bunyós tudja: belefuthat egy megrendítő ütésbe. Ami az ellenfél kiütését illeti, nem a sajnálat munkál bennem ilyenkor, hanem az ember természetéből fakadó aggódás, félelem fog el. Egészen addig, amíg meg nem mozdul, amíg fel nem áll a földről. Akkor megnyugszom, hogy nincs baja.

A bokszdoktor, az öcsi és a munkaügyi vita

Vitalij Klicsko (33) sérülés és műtét miatt szinte a teljes esztendőt kihagyta, nem tudta címét megvédeni. A WBC világszervezet ezért ideiglenes nehézsúlyú világbajnokot avatott. Szombat éjszaka, a Monte Basset elleni győzelem óta Hasim Rahman (41-5-1, 33 knock out) a hivatalosan elismert „trónbitorló”. Az ukrán bokszdoktor szeptember 24-én tőle veheti vissza uralkodói jogait.

Vlagyimir Klicsko (29) a newarki bíróságon pert vesztett az IBF világranglista ügyében indított „munkaügyi vitában”, így nem ő, hanem az általa 2004-ben legyőzött DaWarryl Williams lehet Chris Byrd kihívója. Korábbi vesztes meccsei miatt az ukrán hátrébb szorult a rangsorban, s most „második ligás” öklözők elleni csatákkal kell bizonyítania, hogy méltó a kihívói rangra.

Vlagyimir Klicsko (29) a newarki bíróságon pert vesztett az IBF világranglista ügyében indított „munkaügyi vitában”, így nem ő, hanem az általa 2004-ben legyőzött DaWarryl Williams lehet Chris Byrd kihívója. Korábbi vesztes meccsei miatt az ukrán hátrébb szorult a rangsorban, s most „második ligás” öklözők elleni csatákkal kell bizonyítania, hogy méltó a kihívói rangra. Vlagyimir Klicsko és testvére egyetértenek abban, hogy semmi pénzért nem szállnának szorítóba egymás ellen. Legfeljebb edzésen kesztyűznek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!