Hírek

2005.09.01. 00:00

Nadal után Roddick az új áldozat

Szvetlana Kuznyecova kiesése is sokkoló hatású lehetett, hiszen a US Open történetében címvédő még sohasem búcsúzott a nyitófordulóban, ám a 2003-as bajnok Andy Roddick veresége valósággal megbénította a házigazdákat.

Árvay Sándor

Nem véletlenül, hiszen az idén már négy tornán diadalmaskodó amerikai volt a rendezők nagy reménysége, hogy megállítja a világelső Roger Federer menetelését, s otthon tartja a Grand Slamverseny trófeáját. A 4. helyen kiemelt Roddick azonban éppen a 23. születésnapján váratlanul elbotlott a rajtnál: a világranglista 59. helyén jegyzett luxemburgi Gilles Müller drámai csatában 7:6 (7-4), 7:6 (10-8), 7:6 (7-1) arányban nyert ellene. Ezzel elvette Roddicktól az esélyt, hogy egy esetleges US Open-diadallal megduplázza a nyári amerikai sorozaton összegyűjtött 1,1 millió dollárját. – Soha ilyen jól még nem készültem fel Grand Slam-versenyre, soha ilyen jól még nem éreztem magam a torna előtt, s most meg azt mondom, hogy soha ilyen letört még nem voltam – szomorkodott a vesztes, aki utoljára a 2000-es bemutatkozás esztendejében, szabadkártyás játékosként kapott ki az első fordulóban. – Nem tudom, mi történt velem ezen a napon…

Szinte szóról szóra ezzel a mondattal kezdte értékelését a félmilliós Luxemburg manapság kétségkívül legismertebb polgára. – Nem tudom, mi történt velem ezen a napon, fogalmam sincs, hogyan nyerhettem – mondta Müller, aki azért elmesélte, hogy pontosan felépített taktikával lépett pályára. Az volt a célja, hogy a jó szervák után a hálóhoz robogva Roddick fonák oldalát bombázza, ezt ítélte ugyanis az amerikai gyenge pontjának.

– Egyébként meg azt mondtam, semmi gáz, csak az a fontos, hogy élvezzem a játékot. Az első szett megnyerése önbizalmat adott, akkor már éreztem, hogy itt még akár nyerhetek is. „Téged figyel a világ, tarts ki, fickó, most bizonyíthatsz!” – bíztattam önmagam szinte minden egyes ütésváltás után.

Ami azt illeti, a világ nem most figyelt fel először a vékony luxemburgira. Nyár közepén, élete első Grand Slam-meccsén a wimbledoni közönséget azzal kápráztatta el, hogy 6:4, 4:6, 6:3, 6:4-re verte az újdonsült Roland Garros-bajnokot, a nagy jövő előtt álló spanyol Rafael Nadalt. S tavaly megleckéztette már Andre Agassit is, amikor a washingtoni tornán elbúcsúztatta a tar fejű amerikai klasszist.

Müller most újabb nagy győzelmekre vágyik. A sorsolás úgy hozta, hogy a második fordulóra rendelt ellenfelét már a meccs előtt közeli játékszituációkban tanulmányozhatja. Az amerikai Robby Ginerpi ugyanis a párosban társaként lép pályára, hogy aztán pénteken már a háló túlsó oldaláról püfölje a labdát a luxemburgi skalpvadász térfelére…

A balkezes magyarverő

„Három évvel ezelőtt, amikor Luxemburgban 4:1-re kikaptunk a Davis-kupában, mindenki azon háborgott, hogy egy szinte névtelen teniszező miként tudja legyőzni Sávolt Attilát – emlékezik vissza az akkor 19 esztendős Gilles Müllerre a magyar Dk-válogatott jelenlegi éljátékosa, Bardóczky Kornél.

– Pedig már ott látni lehetett, nagy tehetség a fiú. A luxemburgiaknak nincsenek jó klubjaik, trénereik, viszont van pénzük. Így aztán a korosztályos legjobbakat mindig elküldik Franciaországba, évekig ott tanulják a szakmát. Gilles is így kezdte, három esztendeje pedig már Spanyolországban él. Szerintem a magyar tenisznek is ilyen utat kellene választania, a tehetséges juniorokat külföldre küldeni tanulni vagy ismert edzőket hozni, mint teszik ezt más sportágakban. Ami Müllert illeti: fantasztikus formában játszott Roddick ellen. Egyszerűen nem tudott hibázni.

Gilles Müller

Született: 1983. 05.09.

Magasság/súly: 190 cm/75 kg

Világranglista-helyezés: 59.

Karrier: Wimbledon, 3. forduló (2005)

Pénznyereményei: 455209 dollár

a házigazdákat. Árvay Sándor A balkezes magyarverő „Három évvel ezelőtt, amikor Luxemburgban 4:1-re kikaptunk a Davis-kupában, mindenki azon háborgott, hogy egy szinte névtelen teniszező miként tudja legyőzni Sávolt Attilát – emlékezik vissza az akkor 19 esztendős Gilles Müllerre a magyar Dk-válogatott jelenlegi éljátékosa, Bardóczky Kornél.

– Pedig már ott látni lehetett, nagy tehetség a fiú. A luxemburgiaknak nincsenek jó klubjaik, trénereik, viszont van pénzük. Így aztán a korosztályos legjobbakat mindig elküldik Franciaországba, évekig ott tanulják a szakmát. Gilles is így kezdte, három esztendeje pedig már Spanyolországban él. Szerintem a magyar tenisznek is ilyen utat kellene választania, a tehetséges juniorokat külföldre küldeni tanulni vagy ismert edzőket hozni, mint teszik ezt más sportágakban. Ami Müllert illeti: fantasztikus formában játszott Roddick ellen. Egyszerűen nem tudott hibázni. Gilles Müller

Született: 1983. 05.09.

Magasság/súly: 190 cm/75 kg

Világranglista-helyezés: 59.

Karrier: Wimbledon, 3. forduló (2005)

Pénznyereményei: 455209 dollár -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!