Hírek

2005.08.05. 00:00

Milliónyi hajónapló a világhálón

A modern internetes naplóírók már nem csak önmaguknak jegyzik fel, ami éppen bántja őket: mindenki előtt közzéteszik feljegyzéseiket.

Simon Krisztián

[caption id="" align="alignleft" width="293"] Torres Daninak a TV2 honlapján szereplő naplója a leglátogatottabb magyarországi blog. Édesanyjának, Torres Györgyinek is külön topikja van.
[/caption]A blog a legsikeresebb interneten terjedő napló, nevét az angol web és log kifejezések összevonásából nyerte. Azóta rövid, ám dicső pályafutása során már lekopott róla az első két betű.
Jelentése szabad fordításban annyi, mint világhálós hajónapló, vagyis egy naplószerű élménybeszámoló vagy panaszkönyv, rövid jegyzetek gyűjteménye. Egy blog névre szól, és tulajdonosának  üzeneteit tartalmazza, amelyekhez azonban bármelyik másik regisztrált blogger is hozzászólhat.
Az üzenetek formája rendkívül egyszerű, legelöl a szerző neve szerepel – amely rendszerint fiktív név –, mellé jön a dátum, majd a téma meghatározása. Ezt egy átlagosan tíz-harminc soros szöveg követi, amelyhez képet is lehet csatolni. Témája bármi lehet: akár csak annyi, hogy mi történt a bloggerrel ma reggel, de szólhat a feljegyzés világméretű problémákról is.
Az amerikai ABC tévécsatorna „az év új kifejezése” címmel illette a blog szót, és sokan a jövő médiajelenségét látják benne. Hiszen állandóan napra-kész, az információkat a legrövidebb időn belül, a legbiztosabb forrásból tudatja.
Már több hírnél is előfordult, hogy jóval előbb jelent meg a bloggerek naplójában, mint az újságok hasábjain. Így volt ez például az indonéziai cunami esetében is. A blogolás ráadásul nemcsak a kiváltságosoknak adatik meg, hanem bárkinek, akinek van internet-hozzáférése és persze kedve létrehoznia bárki által elérhető saját naplóját.
Blogrovatot először internetes újságok indítottak, de azóta már keresőprogramok és más oldalak is adnak lehetőséget a blogolásra. Az üzenetek írása a szólásszabadság jegyében folyik, de ha valamelyik sérti a jó ízlést, akkor az oldal gazdája cenzúrázhatja vagy törölheti is a másokat sértő beírást.
Mára a bloggerek száma nyolc és fél millióra tehető, de napról napra többen lesznek. Már nem-csak Európából és az Egyesült Államokból jönnek újabbnál újabb bejegyzések, hanem szinte az egész bolygóról.
A Harvard Egyetem kezdeményezésére készült egy honlap Global Voices (globális hangok) néven. Ide a világ minden tájáról érkeznek blogok, amelyek közül az oldal készítői kiválasztják a legjobbakat, hogy aztán a honlapról elérhetővé tegyék őket. Így átfogó képet adnak az egész „blogoszféráról”. „Segítségünkkel a világ különböző tájain élő emberek értesülhetnek olyan dolgokról, amelyek másképpen sosem jutnának el hozzájuk” – mondta Ethan Zuckerman, az oldal egyik készítője. Magyarország is képviselteti magát pár angol nyelvű naplójegyzettel.
Hossein Derakhshan, a Kanadában élő iráni blogger erre a problémára is megtalálta a megoldást. „Bridge bloggernek” (hídbloggernek) nevezi magát, mivel jegyzeteit angol és perzsa nyelven is hozzáférhetővé teszi. Az ilyen emberek hidat vernek két nyelv, két kultúra közé – állítja az üzeneteit Hoder álnéven író iráni blogger.
Persze nem mindenki tudja megírni több nyelven, amit gondol. Több mint hetvenötezer perzsa nyelvű blog található az interneten, amelyek pontosabb képet festenek az ottani világról, mint egy Kanadából érkezett üzenet. Hogy ezek mindenkihez eljussanak, olyan emberekre lenne szükség, akik eredeti nyelven olvassák a blogokat, majd az arra érdemeseket angol nyelvre átültetik.

Torres Dani hálónaplója

TORRES DANI: – Az én blogomat eredetileg egy veszprémi srác indította, aki megkért, írogassak bele. Ő később kiszállt, én meg kedvet kaptam hozzá, egyre többet írok. Jól néz ki a lap is, nem? A témák változóak.

Ez nagyon személyes hangvételű felület. Nem arról szól, amit a sajtó is megjelentet. Amit itt írok, azt a bulvárlapok sokszor felhasználják, mintha nyilatkoztam volna. Pedig ez itt az én személyes „sajtóm”, amit én irányítok. Nézegetem mások oldalait is, elsősorban azokat, amelyek a TV2 blogportálján szerepelnek. Hogy meddig fogom írni a blogomat? Ameddig nézik. Egyébként szervesen hozzátartozik egy fórum is, ahol elég nagy az élet. Úgyhogy látom, sokan nézik.

TORRES GYÖRGYI: – A fiam, Dani blogját az első perctől kezdve olvasom. Nekem is van saját topikom. Úgy indult, hogy Dani távollétében egyszer beszálltam, leírtam, miért nincs itthon.

Aztán a tinik megkértek, maradjak, és nyitottak nekem egy topikot. Üzentek, és én is csevegek a gyerekekkel. Felnőttklubot is alapítottunk, hiszen sok harminc-, negyven-, sőt ötvenéves is feljött a blogra. Mindenről társalgunk: irodalomról, filmekről, gyereknevelésről. Ma már nem csak számítógépen keresztül tartjuk a barátságot. Hetente egyszer össze is járunk, vannak közös programjaink. Nekünk fontos, hogy ne elgépiesedett kapcsolatokban éljünk.<keretes70789>

Simon Krisztián Torres Dani hálónaplója TORRES DANI: – Az én blogomat eredetileg egy veszprémi srác indította, aki megkért, írogassak bele. Ő később kiszállt, én meg kedvet kaptam hozzá, egyre többet írok. Jól néz ki a lap is, nem? A témák változóak.

Ez nagyon személyes hangvételű felület. Nem arról szól, amit a sajtó is megjelentet. Amit itt írok, azt a bulvárlapok sokszor felhasználják, mintha nyilatkoztam volna. Pedig ez itt az én személyes „sajtóm”, amit én irányítok. Nézegetem mások oldalait is, elsősorban azokat, amelyek a TV2 blogportálján szerepelnek. Hogy meddig fogom írni a blogomat? Ameddig nézik. Egyébként szervesen hozzátartozik egy fórum is, ahol elég nagy az élet. Úgyhogy látom, sokan nézik.

TORRES GYÖRGYI: – A fiam, Dani blogját az első perctől kezdve olvasom. Nekem is van saját topikom. Úgy indult, hogy Dani távollétében egyszer beszálltam, leírtam, miért nincs itthon.

Aztán a tinik megkértek, maradjak, és nyitottak nekem egy topikot. Üzentek, és én is csevegek a gyerekekkel. Felnőttklubot is alapítottunk, hiszen sok harminc-, negyven-, sőt ötvenéves is feljött a blogra. Mindenről társalgunk: irodalomról, filmekről, gyereknevelésről. Ma már nem csak számítógépen keresztül tartjuk a barátságot. Hetente egyszer össze is járunk, vannak közös programjaink. Nekünk fontos, hogy ne elgépiesedett kapcsolatokban éljünk. A Golden Blog-döntő eredményt hirdetett a zsűri az első magyar blogversenyen, a Golden Blogon (www.hvg.hu).

A hírblogok között a Hírbehozó, a fotóblogok versenyében

a Fényérzékeny bizonyult a legjobbnak.

A másik két kategóriában a zsűri nem tudott dönteni.

A közös blogok kategóriában az Emilrulez és a Technokol az én-blogok közül a Munkanapló és a Suematra osztozott a dobogó első helyén. A fődíjat a Fényérzékeny című fotóblog nyerte, a közönségdíjnak

a szanalmas.hu örülhetett. Torres Daninak a TV2 honlapján szereplő naplója a leglátogatottabb magyarországi blog. Édesanyjának, Torres Györgyinek is külön topikja van. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!