Hírek

2005.08.22. 06:39

Megoszló vélemények a Fészekrakó programról

BAMA

A kormány ez év februárjától a Fészekrakó programmal támogatja a fiatalok otthonteremtését, amelynek keretében a júniusi adatok szerint már közel 12 ezer szerződést kötöttek. Azonban alig több mint fél évvel a program hatályba lépése után, nemrég szigorítani kellett a használt lakásokhoz felvehető „félszocpol” szabályait a visszaélések miatt. Előfordult ugyanis, hogy a támogatásra nem jogosultak is hozzájutottak az állami segítséghez, illetve lakhatatlan, komfort nélküli lakásokat vásároltak. Ezért az augusztus 16-án hatályba lépő jogszabály megköveteli, hogy az élettársak legalább egy éve közös háztartásban éljenek, amelyet nyilatkozattal kötelesek igazolni. A megvásárolandó használt lakás minimális komfortfokozatát is megszabják, és további szigorítás, hogy a folyósított támogatás összege az eddigi 80 helyett a vételár maximum 70 százaléka lehet.

A változtatások kapcsán ezen a héten arról kérdeztük a napilapvásárlókat, hogy szerintük hogyan alakulnak a közeljövőben a fiatalok lakásvásárlási lehetőségei. Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek legnagyobb része (mintegy 38%) nem vár változást. 28,2%-uk nyilatkozott úgy, hogy a lakáshoz jutási esélyek romlására számít. Mindössze a válaszadók 17,2 %-a van azon a véleményen, hogy a közeljövőben javulni fog a helyzet. 16,4%-uk nem tudott állást foglalni a kérdésben. Pártpreferencia szerint elemezve a válaszokat, megállapítható, hogy a véleményalkotást nagyban befolyásolja a megkérdezettek pártok iránti szimpátiája. A kormánypárti szavazók inkább bizakodóak: az MSZP szavazótáborának 48,1%-a optimista, és csak 9,5%-a adott negatív választ a kérdésre. Ezzel szemben a Fidesz szavazóinak 41%-a szerint a közeljövőben nem várható a fiatalok lakásvásárlási lehetőségeinek javulása, és csak 8%-a volt bizakodó. Az MDF és az SZDSZ támogatói között is jól látható ez a tendencia, ám nincs ekkora különbség a javulásra és romlásra számítók arányában. Közöttük magasnak mondható azok aránya, akik szerint nem lesz számottevő változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!