Hírek

2005.08.11. 00:00

Lemondott a polgármester

Lemondott a budajenői polgármester. Soltész Miklós nem érzi kudarcnak a történteket, éppen ellenkezőleg: most megkönnyebbült. Sokat sejtet, hogy vele együtt a falu számos lakója is.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="308"] Ez az a vitatott terület, a Szőlődomb, ahol lakóparkot építenek. A polgármester szerint ő érte el, hogy kevesebb ház épüljön, mások mást gondolnak.
[/caption]– Miért olyan érdekes, hogy lemondtam? – kérdez vissza Soltész Miklós (42). – Nem akarok ebből szenzációt. Hogy milyen reményekkel indult három és fél éve a budajenői választáson? Nem táplált ő különösebb reményeket. Neki feladatai voltak. – Rendbe akartam hozni a falut gazdaságilag. A közösségi élet is sok mindennel terhelt. Itt van például a sváb őslakosság, a székely menekültek, meg a fővárosból beköltözők közti feszültség.

Az iskolát is meg akarta menteni. Kevés a tanuló, a szülők Budapestre hordják a gyerekeket.  A kék szemű, vékony arcú férfi szomorkásan magyaráz. Pedig – mint mondja – nem szomorú. Egyáltalán nem érzi kudarcnak a történteket. Egyszerűen eddig tartott a szerepe. – Jelzésnek szánom a lemondásomat – teszi hozzá. – A kis önkormányzatokat megnyomorította az utóbbi évek településpolitikája.

És a szőlődombi beruházás, a lakópark, amiért annyira kardoskodott? Lehet, hogy nemsokára megvalósul, és ő pont most köszön le? Az ügy csak egy része az egésznek – mondja. – Elértem, hogy kevesebb ingatlan épüljön a tervezettnél.

És a pénzből, amit a falu kaphat, sok minden megvalósulhat. Azzal köszön el, hogy ne írjunk róla sok rosszat. Szó mi szó, ez most nehéz lesz. Mert az egyik tekintélyes helyi civil szervezet alelnöke csak roszszat mond Soltész Miklósról. – Álszent viselkedés volt, hogy a kampány idején megígérte, nem épül itt több lakópark, aztán meg pont ő támogatta az ügyet – mondja Gyöngy Árpád (56). A beruházás tervezetét lakógyűlésen terjesztették elő nyár elején. Erre egy másik civil vezetője pedig népszavazást kezdeményezett. – Hétszer támadták meg Soltészék a kezdeményezést – meséli Gyöngy úr. – Úgy elhúzódott a dolog, hogy mire a szavazást kiírhatják, szeptember lesz. Amikorra mindenki hazajön a nyaralásból. Így hát a polgármesterék is kiírták a maguk szavazását augusztus 18-ára, csütörtökre. Hogy minél kisebb legyen a részvétel. A magasztos polgármesteri célokon Gyöngy Árpád csak nevet.

– Még hogy közösségi élet! Az ő alpolgármestere ugrasztotta egymásnak a svábokat és a székelyeket. Az iskolát át akarta játszani a katolikus egyháznak. Persze, hogy azt mondták a szülők: el kell vinni innen a gyerekeket.

A gazdasági bajok a legnagyobbak. Nem hetven-százmillió a falu adóssága, ahogy Soltész állítja, hanem százhetven. A demokráciát Budajenőn csak hírből ismerni. – A saját képviselői is elfordultak tőle. Lemondtak, akik vele indultak. Megunták, hogy egy személyben hoz döntéseket – mondja Gyöngy Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!