Hírek

2005.08.26. 00:00

Kevés a visszaváltható műanyag italospalack

A januártól érvényben lévő darabalapú termékdíj-szabályozás célja, hogy a gyártókat nagyobb környezettudatosságra késztesse, ám eddig nem beszélhetünk forradalmi változásról.

Magda Eszter

Az ásványvíz kiskereskedelmi értékesítése mennyiségben meghaladja a 640 millió litert, forgalmi értéke a 30 milliárd forintot. Hazánkban több mint százféle ásványvíz kapható. Ám mindössze három olyan országos terjesztésű termék van, amely visszaváltható palackban is megvásárolható. A betétdíjas üvegeket újra- és újratöltik. Így csak a kupak és a cimke jelenik meg hulladékként.  A Humusz Munkaszövetség szerint a 40-szer újratölthető üvegeket felváltották a környezeti szempontból sokkal kedvezőtlenebb, csak 6–10 újratöltést kibíró műanyag flakonok vagy – ami még rosszabb – az eldobható csomagolású termékek.

A visszaváltós rendszereknél népszerűbbek az eldobható csomagolások. Az eldobható és a visszaváltható műanyag palackok összehasonlításánál az egyik oldalon a palack előállításának és a belőle keletkező hulladék kezelésének költségei állnak. Ezzel szemben a többutas palackok visszagyűjtésének és újratölthetőségét ellenőrző berendezés használatának költségei, valamint a mosás áll. – A Környezetvédelmi Minisztérium nem kívánta forradalmian új helyzet elé állítani a gazdaság szereplőit. Ezért vetették el az eredeti elképzelést, miszerint 25–30 százalékban kellett volna visszaváltható palackokat alkalmazni a termékdíj-fizetési mentesség eléréséhez – mondta Halpert Dániel, a Környezetvédelmi Minisztérium vezető tanácsosa. Majd hozzátette: a piac felmérése után állapították meg a jelenlegi 1 százalékos arányt, amely 2007-ig 7 százalékra fog nőni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!