Hírek

2005.08.27. 00:00

Katrina lecsapott Florida partjaira

Gyulay Zoltán

Erős széllökésekkel és heves esőzéssel Fort Lauderdale-től délre a Katrina hurrikán elérte Florida partjait. A forgószél sebessége elérte az óránkénti százhúsz kilométert – tehát gyöngébbnek bizonyult, mint a júliusban pusztító Dennis –, besorolása mindössze első fokozatú volt. Az óránként tíz kilométerrel haladó Katrina több mint huszonöt, egyes helyeken negyven centiméteres csapadékot hozott. Három embert a kidőlő fa agyoncsapott. A hurrikán szeme Miamiban okozta a legnagyobb károkat, amelyeket kilencszázmillió dollárra (nagyjából száznyolcvanmilliárd forintra) becsülnek. Háztartások ezrei maradtak villany nélkül. A hatóságok csaknem ötmillió embert hívtak föl előzetesen, hogy tegyék meg az előzetes óvintézkedéseket. Néhány helyen az iskolaépületekben szükségszállásokat rendeztek be. Floridát az elmúlt hat héten belül négy hurrikán látogatta meg.

A hatalmas hőség és egy központi vezeték kiesése Kalifornia déli részén félmillió ember áramszolgáltatását szüntette meg. Az elektromos művek szerint a hibát a kánikula mellett a nagy meleg miatt bekapcsolt klímaberendezések megnövekedett áramfogyasztása, a hálózat túlterhelése okozta. Arnold Schwarzenegger kormányzó „kritikus szükségszerűségről” beszélt az állam áramellátási rendszerének javításával kapcsolatban. A mostani áramkimaradás sok kaliforniait a 2001-ben bekövetkezett súlyos energiaválságra emlékeztette.

A Mawar nevű tájfun megkímélte ugyan a japán fővárost, de Tokiótól ötven kilométerre északkeletre érzékeny károkat okozott. Chiba városában háromezerötszáz háztartás maradt áram nélkül. Ötvennégy lakos egy iskolában töltötte az éjszakát, s csak péntek reggel térhetett haza. A heves esőzés földcsuszamlásokat és áradásokat okozott. Tokiótól nyugatra, Sicuokóban egy ember meghalt, amikor az erős szél lesodorta a háza tetejét. Szaitamában, a fővárostól északra eltűntnek jelentettek egy férfit, aki a tájfun ellenére halászni ment.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!