Hírek

2005.08.16. 00:00

Jövőre számos helyről kitiltják a dohányosokat

Farkas Károly

Legkésőbb októberben a parlament elé kerülhet a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása. A tervek szerint teljesen megtiltanák a dohányzást az oktatási és egészségügyi intézményekben, így azok a múzeumok után teljesen füstmentessé válhatnának. „Jelenleg is folyik a 99-es nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslat átdolgozása, így januártól életbe is léphet az új szabályozás” – válaszolta lapunk kérdésére Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott. A volt egészségügyi miniszter kijelentette: akár egy-két éven belül teljesen megtilthatják a dohányzást a szórakozóhelyeken és más vendéglátó-ipari egységekben is, de valószínűleg addig is szigorítják a jelenlegi szabályozást.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ez elhamarkodott lépés lenne a jelenlegi gazdasági helyzetben, ezért inkább a jelenlegi szabályozás finomítását tartaná indokoltnak. Példának hozta fel a korrekt tájékoztatás szükségességét, valamint azt a lehetőséget is, hogy újra szabadárassá tehetnék a cigarettákat a szórakozóhelyeken. „Ezeket a lehetőségeket is megvizsgáljuk, de mindenképpen szigorítjuk a meglévő szabályozást, és annak megszegése is komolyabb következményekkel jár majd” – emelte ki Kökény Mihály kormánymegbízott. Hozzátette: a szabályozás összhangban van az uniós gyakorlattal, sőt engedékenyebb is azoknál, hiszen Írország, Norvégia, Svédország és Olaszország már teljesen megtiltotta a dohányzást a szórakozóhelyeken, Franciaországban pedig még idén tárgyalják a javaslatot. Ennek ellenére komoly viták fogják megelőzni a tiltás bevezetését.
Háber Tamás szerint ez drasztikusan visszavetné a szórakozóhelyek és éttermek forgalmát. Kökény szerint ez a veszély nem fenyeget, de lapunknak elismerte, hogy egy ilyen lépést a magyar társadalom többsége nem támogatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!