Hírek

2005.08.24. 00:00

Hetedik éve ötöl-hatol a Heti Hetes

Az RTL Klub népszerű politikai kabaréjában hetven-hetvenöt „játékosból” sűrűsödött össze az állandó kerettagokkal kiegészült válogatott.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Vasárnap este a 246. Heti Hetes nagy talánya, ki ül a hetedik székre, ki mondogat oda, és vajon hogyan fogadják majd a többiek – és a nézők – a műsorból kiszállt Verebes István utódját
[/caption]A közéleti történéseket parodizáló tévéműsort nyugati csatornától vette át Ónodi György főszerkesztő, a Gálvölgyi-show, a Kész átverés és sok egyéb sikeres szórakoztató műsor „lelke”, mégis a saját gyermekének tekinti. Okkal, hiszen a hazai változat a spontán társasági beszélgetés és a színházi kabaré hagyományait ötvözi egyéni módon. – Az eredeti változatban hat újságíró megírt szöveget végszavazott, a műsort egy az egyben megírták. Ez nálunk nem megy: nincs szerző, aki heti ötvenöt percet jól megírjon.

Viszont össze lehet hozni egy hírekre spontán reagáló csapatot – gondolta a rutinos szerkesztő. Egy nyarat töltött a Fészek Klubban (jellemző a hely), és hatvan-hetven emberrel ebédelt, vacsorázott, beszélgetett. – Augusztus végére kialakult egy húszfős keret, és megpróbálkoztunk egy nulladik adással. A csatornánál nem nagyon hittek benne. Én igen, de nyirkos volt a tenyerem… Az adás tizedik percében már tudtam: menni fog!

Annyira, hogy egy hónap múlva a Heti Hetesről beszélt az ország. – Nagyon kedvelt és nagyon utált műsor lett. Egymillió-kétszázezer néző imádta, egymillió-kétszázezer gyűlölte. De nézte! – Pécsi Ildikó, Bodrogi Gyula, Heilig Gábor indult a kezdőcsapatban, aztán kialakult hamarosan a Gálvölgyi–Bajor– Hernádi–Verebes–Havas–Farkasházy alapcsapat. – Nem a műsorban találkoztak először. Barátok voltak, de minimum jó szakmai kapcsolatban álltak egymással, Havas Henrik volt a kakukktojás. De aztán őt is bevették. Általuk valósult meg az alapötlet: baráti társaság összeverődik cikizni a politikát, szövegelni csajokról és szexről, meg egymást zrikálni. Hét év alatt kialakultak a szerepek: a „tanár úr”, az „odamondogató”, a „pofozógép”, a „villámpoénos”, az „okos naiva”, a „bohóc”. Ugyanakkor – véli önkritikai éllel a főszerkesztő – nem árt egy kis vérfrissítés. Ezért is jó, amikor új arc kerül a képernyőre.

Ettől eltérő szerep a moderátoré. – Műsorvezetőként virtuális ostort tart a kezében – határozza meg Ónodi György –, amire sajnos Csiszár Jenő alkalmatlan volt. Ráadásul elszaladt vele a szekér… Jáksó Laci viszont főnyeremény, miközben fogalmam se volt, ki ő, mi ő. Leültünk ebédelni, és már a levesnél tudtam, ő az én emberem.

Amiről eddig szó volt, a nézők előtt is világos. De kósza találgatás a kulisszamunka, az alapanyagot képező hírcsokor összeállítása. – Korbuly Tamás, Farkasházy Tivadar, György Krisztina és jómagam egymástól függetlenül egy hétig gyűjtjük a híreket. Szerdán négyen összevetjük, átgyúrjuk a hírsort – amit többen baloldali elfogultsággal vádolnak. Most, a kampányidőszakban kiváltképp. – Nem igaz, mert a hülyeség pártsemleges. Bármelyik párt képviselője mond vagy csinál baromságot, az akkor is baromság. Nem az a fontos, milyen a csapat beállítódása, hanem az, hogy mi erről vagy arról Gálvölgyi, Bajor és a többiek véleménye. Nem kell velük egyetérteni. Nyilván csípi többek szemét egy-egy megjegyzés, de még soha nem jutott el hozzám politikai nyomás. Mert ez a műsor szándékoltan vidám.

Igaz, van kivétel is. Amikor a World Trade Center elleni merénylet sokkolta a világot, a csatorna vezetősége úgy döntött, maradjon el az adás. – Én azt mondtam, ne maradjon el. Az a Heti Hetes nem a megszokott, vidám műsor volt. Egy mosoly, egy fricska, derűsnek tűnő szemvillanás nélkül végig iszonyúan feszült, halálosan komoly volt. A hír kérészéletű, alig röppen fel, egy újabb kioltja. A Heti Hetes mégis pár napos „konzervből” dolgozik. – Figyelünk arra, hogy nagy lufit ne szerkesszünk be, ami benn marad, később is foglalkoztatja az embereket. De a Heti Hetes nem lehet élő adás, a nézők iránti tiszteletből. Olyan nincs, hogy két-három perces hullámvölgy nélkül menjen le ötvenöt perc. A helyi közönség reagálásán jól lemérhető, ilyenkor úgy érzem, ott pusztulok el… – állítja a főszerkesztő.

Most, az évadnyitó adás előtt friss hírek keltek szárnyra: Geszti Péterrel és Eszenyi Enikővel bővül a csapat. – A hír úgy igaz, hogy leültem velük beszélgetni, mind a ketten szívesen lennének csapattagok. Majd egyszer – vagyis adásinduláskor nem lesznek ott. És úgy hallottuk, nem ül majd a helyén Verebes István sem.

– Ez igaz. Egyszer elment, visszajött. Megint elment… Nem szeretem a focihasonlatokat, de most ideillik: nincs olyan válogatott, amely csak tizenegy játékosból állna. A kerettagok nem tartalékok. Hajós András, Váncsa István, Kéri László, Kern András teljes értékű játékos. A csapat készen áll.

HH lemezlovas

Egyszer azt írta egy vidéki nagyváros diszkósa, hogy neki elege van a Heti Hetesből. Hiába erőlködik, hiába teszi föl a legtoposabb számokat, mégis, amíg vége nincs a tévékabarénak, egy lélek nem sok, annyi sem kószál arrafelé.

Pár hónappal később megint írt. Most már egészen más hangnemben. Minden oké, menjen csak a Heti Hetes, telt házas bulikat csinál. Köszöni. Azt találta ki, hogy kivetítőn mutatja a műsort…

Nézettségi mutató

Évekkel ezelőtt, késő éjjel Újpalotán jártam. Ahogy bóklásztam a beton sorházak között, egyszer csak fura fényjelenségre lettem figyelmes. Nem ufó volt… Mintha valaki egy titkos központban kapcsolókart nyomogatott volna: az áttetsző függönyök mögött, az ablakokban teljesen egyformán villogott a fény. Hogy mikor váltott át sokfélére, nem tudom. Akkor már messze magam mögött hagytam Újpalotát – emlékezett a történtekre Ónodi György.

Pár hónappal később megint írt. Most már egészen más hangnemben. Minden oké, menjen csak a Heti Hetes, telt házas bulikat csinál. Köszöni. Azt találta ki, hogy kivetítőn mutatja a műsort… Nézettségi mutató Évekkel ezelőtt, késő éjjel Újpalotán jártam. Ahogy bóklásztam a beton sorházak között, egyszer csak fura fényjelenségre lettem figyelmes. Nem ufó volt… Mintha valaki egy titkos központban kapcsolókart nyomogatott volna: az áttetsző függönyök mögött, az ablakokban teljesen egyformán villogott a fény. Hogy mikor váltott át sokfélére, nem tudom. Akkor már messze magam mögött hagytam Újpalotát – emlékezett a történtekre Ónodi György. Vasárnap este a 246. Heti Hetes nagy talánya, ki ül a hetedik székre, ki mondogat oda, és vajon hogyan fogadják majd a többiek – és a nézők – a műsorból kiszállt Verebes István utódját -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!