Hírek

2005.08.29. 06:28

Hat aranyérem a zágrábi termés

Felemás eredménnyel zárult a zágrábi kajak-kenu világbajnokság. A hat aranyérem mellett kisebb-nagyobb csalódások színesítik az összképet. Ezúttal a németek taroltak a mieink helyett.

Hegyi Áron

Egyelőre persze még a mérleg pozitív serpenyője a súlyosabb, de nem árt odafigyelni az apró részletekre. A hat aranyérem, no és persze a három-három ezüst és bronz remek teljesítmény (csak a németek szereztek több érmet, de két éve meg pont fordítva volt), de korántsem kiegyensúlyozott. Az aranyak felét ugyanis a Kovács Katalin, Janics Natasa fantasztikus páros szállította, ahol elindultak, ott könnyedén győztek. A fiúk mindössze két kajakos arannyal tudták gazdagítani a termést, ebből következik, hogy kenusainknak ezúttal nem jutott a legértékesebb medáliából. A szakág a két érmét (egy ezüstöt és egy bronzot) a Kozmann György, Kolonics György kettősnek köszönheti.

Voltak persze kellemes meglepetések is, ilyen a Kökény Roland, Kucsera Gábor duó aranyérme és Benedek Dalma ezüstérme, de talán még a női négyes ezerméteres aranyérme is ebbe a kategóriába tartozik, akárcsak a férfinégyes 200 méteren aratott győzelme csupa fiatalemberrel (leszámítva talán Beé Istvánt) a fedélzeten.

A szombati 1000 méteres döntőkben az éremgyűjtést Benedek Dalma kezdte, a német Katrin Wagner-Augustinnal szemben nem volt esélye a győzelemre. Ezt gondolták a vetélytársak a Kökény, Kucsera kettősről is, ők azonban fantasztikus hajrával megverték a németeket és a norvégokat. A női egységeknél nem volt kérdés a győztes kiléte, a Kovács, Janics kettős, és a Paksy, Viski, Szabó, Bóta kvartett is oktatta a mezőnyt. Az egyes számokban már nem volt mit ünnepelni, a kajakos Benkő Zoltán negyedik lett (22 évesen ez persze nem rossz eredmény), a kenus Vajda Attila viszont csak hatodik, ami egy olimpiai bronzérmestől szerény teljesítmény.

Vasárnap az 500 méteres döntőkben a Kovács, Janics kettős folytatta az aranytermelést, a Kozmann, Kolonics kettős pedig egy ezüsttel, míg Viski Erzsébet és a női négyes egy-egy bronzéremmel járult hozzá a gyűjteményhez. Egyesben Vereckei Ákos úgy lett ötödik, hogy egy másodpercen belül volt a győzteshez képest. Vajda Attila viszont alaposan lemaradva utolsóként ért célba.

Zárásként a 200 méteres döntők maradtak, egységeink itt is megtették a magukét. Elsőként persze megint a Kovács, Janics kettőst kell említeni, akik közepesen sikerült rajtjuk után közel egy másodpercet vertek a mezőnyre. A hab a tortán a Kadler, Beé, Babella, Gyertyános kajak négyes világbajnoki címe, illetve Szabó Szilvia ezüstérme volt.

Az éremtáblázat élcsoportja

Ország A E B

Németország 10 5 3

MAGYARORSZÁG 6 3 3

Spanyolország 2 2 1

Oroszország 2 1 2

Lengyelország 1 5 4

Románia 1 2 –

Fehéroroszország 1 1 2

Ausztrália 1 – 1

Norvégia 1 – 1

Szerbia-Montenegró 1 – –

Ukrajna 1 – –

Kanada – 2 4

Szlovákia – 2 –

Németország 10 5 3

MAGYARORSZÁG 6 3 3

Spanyolország 2 2 1

Oroszország 2 1 2

Lengyelország 1 5 4

Románia 1 2 –

Fehéroroszország 1 1 2

Ausztrália 1 – 1

Norvégia 1 – 1

Szerbia-Montenegró 1 – –

Ukrajna 1 – –

Kanada – 2 4

Szlovákia – 2 – -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!