Hírek

2005.08.24. 00:00

Hamlet bolyong a bunkerek között

Hamlet Helsingör helyett egy rakétasilóban sétál, míg a Három nővér egy félig lerombolt legénységi épületben várja Andrejt. Nem képzelgés, színház egy zsámbéki bunkerben.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ebben a kopott raktárban egykoron rakéták és katonai teherautók álltak. Mátyás Irén szerint Európa vezető színházi rendezői ilyen puritán és egyszerű előadóterekről álmodoznak.
[/caption]– Van abban valami misztikus, ahogy Hamlet Helsingör helyett egy hajdani rakétasilóban bolyong – vetít elénk egy képet Mátyás Irén. A Zsámbéki Medence Idegenforgalmi Egyesület (ZSMIE) titkára annak kapcsán nyilatkozott lapunknak, hogy a Kulturális Örökség Hivatala (KÖH) műemlékké nyilvánította a hajdani rakétabázist.

– Európa vezető színházi rendezői egymás sarkát taposnák egy ilyen lehetőségért – helyezi el a mai kulturális életben a zsámbéki teátrumot Mátyás Irén. Aki egyben azt is hozzáteszi, a tizenhat hektáros parkban tizennyolc katonai épület található. Ezek szinte mindegyike alkalmas színdarabok bemutatására. Így például a magasabb művészet jegyében az egyesület munkatársai egy görög színházra hasonlító előadóteret alakítottak ki az egyik kilövőállásból. – A Beregszászi Színház legutóbb például a félig lerombolt legénységi épületben adta elő Csehov Három nővérét – villantja föl a közelmúlt egyik sikerét a titkár asszony.

Megtudtuk, a műemléki oltalom alá helyezést a ZSMIE kezdeményezte a KÖH-nél. Mátyás Irénben három esztendeje merült föl annak lehetősége, hogy az 1997-ben kiürített bázist művészeti célra kell hasznosítani. – Ez a rakétaüteg éppoly fontos része a hazai erődkultúrának, mint egy bronzkori földvár – világítja meg a döntés egyik lényeges szempontját dr. Varga Kálmán, a KÖH elnöke. A légvédelmi ütegállásokat a hetvenes években alakították ki, s mint ilyenek, kiválóan jellemzik egy kor hadászati célú építkezését. Varga Kálmán kérdésünkre elmondta, az egyesület csak a vagyonkezelői jogot kapta meg, a terület továbbra is állami tulajdonban marad.

Az elnök kifejtette, fontos szempont volt, hogy a hajdani bázison jelenjen meg egy, a közelmúlt hazai hadtörténetét bemutató kiállítás. Ezt az ötletet Holló Ferenc, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója is támogatta, így várható, hogy a közeljövőben ez megvalósul. – A bázis mellett található Nyakas-tető évek óta természetvédelmi oltalom alatt áll – mondta érdeklődésünkre Kalina Józsefné, a zsámbéki önkormányzat képviselője, aki egyben azt is hozzátette, az egykor két egységből álló laktanya egyik része már az önkormányzat tulajdonába került.

A kerítésen belüli park kimagasló természeti értéket képvisel. Rengeteg védett növény és állat lelt itt otthonra. A Nyakas-tető az EU Natura 2000-es listáján is ott szerepel, s egyben része annak a fontos zöld folyosónak, mely a fővárost nyugatról öleli át. Kalina Józsefné úgy vélte, logikus a felvetés, hogy a bázis területét is csatolják hozzá eme fontos természetvédelmi sávhoz. – A színháznak és a műemléki oltalomnak természetesen örülünk – tette hozzá a képviselő asszony.

Ugyanakkor azt kissé furcsának tartotta, hogy az önkormányzatot valamilyen rejtélyes ok miatt nem hívták meg az ezt kihirdető eseményre. Az okokat firtató kérdésünkre Kalina Józsefné annyit mondott, az egyesületbe vetett bizalom sajnos kissé megingott, de ez nem olyan mértékű, hogy ne lehetne helyrehozni.

Egykor Lengyelországig pásztázták innen az eget

A Zsámbék feletti dombokon álló lokátorokkal annak idején egész Lengyelországig lehetett „ellátni”. A rakétákat a kezelőszemélyzet három perc alatt tudta kilőni. Az itt szolgálatot teljesítő légvédelmi üteg egy nagyobb, a fővárost védő rendszer része volt. Ehhez hasonló rakétabázisok álltak többek között a Pilis-tetőn és Vácegresen is. A szóban forgó zsámbéki laktanyát 1997-ben hagyta el a honvédség. A két egységből álló bázis egyik fele már az önkormányzat tulajdonában van, s mint megtudtuk, a másik részt is szeretnék megszerezni.

A szóban forgó zsámbéki laktanyát 1997-ben hagyta el a honvédség. A két egységből álló bázis egyik fele már az önkormányzat tulajdonában van, s mint megtudtuk, a másik részt is szeretnék megszerezni. Ebben a kopott raktárban egykoron rakéták és katonai teherautók álltak. Mátyás Irén szerint Európa vezető színházi rendezői ilyen puritán és egyszerű előadóterekről álmodoznak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!