Hírek

2005.08.02. 00:00

Gyógyszer: idén kevesebb jut a támogatásra

A kormány legutóbbi döntése, amely megtiltja a magánorvosoknak, hogy magas – kilencven- vagy százszázalékos – tb-támogatású gyógyszereket írjanak fel pácienseiknek, heves vitákhoz vezetett a pártok között.

Bánky B.

– Kapkodás helyett átgondoltan kellene megváltoztatni a támogatási rendszert – jelentette ki Frajna Imre, a Fidesz szakpolitikusa. Szerinte az intézkedéstől nem csökkennek majd a gyógyszerkassza kiadásai, mivel a fenti készítményeket például cukorbetegségben, csontritkulásban vagy rákban szenvedőknek írják fel, ez pedig nem vezet „luxusfogyasztáshoz”. Elismerte: az intézkedés „kontársága” ellenére a kormány „jó helyen kapiskál”, ha a gyógyszertámogatás rendszerén akar változtatni, hiszen a kassza több mint felét a kiemelten magas támogatású gyógyszerek viszik el.

– A rendelet nem az orvosok gyógyszerfelírását korlátozza, hanem azon magánorvosokét, akiknek nincs szerződésük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral – reagált Schvarcz Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke. A gyógyszerészkamara elnöke, Hávelné Szatmári Katalin szerint az egészségügy mindig is politikai kérdés volt. Szerinte akkor kezdődnek a viták, amikor a költségvetés tárgyalásakor fény derül a gyógyszerkassza nagyságára. Hávelné elmondta: 2004-ben az összes gyógyszertámogatás 289 milliárd forint volt, idén ötmilliárddal kevesebb, 284 milliárd szerepel a tervezetben, de ha az év első hónapjainak tendenciája érvényesül, ötvenmilliárdos túllépésre lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!