Hírek

2005.08.04. 00:00

Finomhangolásra váró szabályok

A munkaerő-kölcsönzők egyszerre több munkalehetőséget is kínálnak az állást keresők számára. A páciensnek nem kell egyenként lejárnia az apróhirdetések címeit.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="312"] Száznál több építőipari vállalat veszi igénybe Magyarországon a munkaerő-kölcsönzők szolgáltatásait.
[/caption]A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint tavaly kétszer annyi segédmunkás dolgozott ilyen típusú munkavállalással, mint 2003-ban. Ugyanebben az időszakban a szakmunkások aránya hetven, a szellemi foglalkozásúaké húsz százalékkal emelkedett. Ötmillió-négyszázezernél is több munkanapot teljesített az az 52 ezer dolgozó, akiket kölcsön-munkavállalóként alkalmaztak. A kölcsönbe vevő cégek száma meghaladja az ezerhétszázat.

A munkaerő-kölcsönzés népszerűsége mögött valószínűsíthetően törvénysértő alkalmazások sora is meghúzódik. Nem véletlen, hogy a kormányzat a gazdaság kifehérítését célzó intézkedéssorozatában különfejezetet szentel a területnek. A visszaélések csak váratlan ellenőrzésekkel érhetők tetten. Nem véletlenül kérte a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége Csizmár Gábor minisztertől munkaügyi kommandó felállítását. Az érdekképviselet nemcsak a feketén foglalkoztató kölcsönzők ellenőrzését szorgalmazta, hanem azon cégek vizsgálatát is, amelyek a törvények megkerülésével foglalkoztatott kölcsön-munkaerőt alkalmaznak.

A kölcsönzőcégeknél nagyon egyszerű a feketefoglalkoztatás megvalósítása, hiszen néhány dolgozót bejelentenek, a többség után pedig nem fizetik meg a járulékokat. Ezzel együtt a munkavállalók nem idegenkednek attól, hogy kölcsönzőcégeknél  helyezkedjenek el. Egyszerűbb nekik olyan helyre bekopogtatni, ahol többféle állást is kínálnak, mint képesítésük birtokában végigkilincselni az álláshirdetést feladó cégeket. Abban is bízhatnak, hogy a kölcsönzőcégeknek is érdekük a folyamatos munkaellátás.

A piac és a fokozott ellenőrzés előbb-utóbb kiszűri azokat, akik nem járnak egyenes úton, mondja Vizin Ágnes, a Start Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. Ők leginkább a vendéglátó és a banki területen kölcsönöznek munkaerőt. Nemritkán négy-ötszáz ember talál munkát rajtuk keresztül. Öt év alatt egy munkaügyi perük volt, azt is megnyerték. Magyarán: mindenkit bejelentenek, mindenkinek fizetik a járulékait, s így is meg lehet élni ebből. A vállalatok általában az alapórabérek 1,7-2-szeresét fizetik a kölcsönzőnek. Az összeg a dolgozó munkabérét és munkavállalói járulékait, az adókat, esetleg az utazástérítést tartalmazza.

A kölcsönzöttek több mint egyharmada szakmunkás, a diplomások aránya öt százalék körül mozog. A kölcsönbe vevő cégek nem a járulékokon, közterheken spórolnak, amikor munkaerőt bérelnek, hanem a munkaerő-felvétellel kapcsolatos tevékenységek többségét spórolják meg. A nyilvántartás terheit így sok helyen leveszik a vállukról, mint ahogy a tb-kifizetésekről is a kölcsönbeadók gondoskodnak.

Jó a cégeknek az is, hogy nem kell bajlódniuk nagyobb létszámú munkaerő felvételekor a beléptetés, majd a kiléptetés nyűgeivel, és vonzataival sem. Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke örül, hogy a kormány munkaügyi intézkedései sorába fölvette a kölcsönzéssel kapcsolatos ügyek áttekintését. Az MSZOSZ kezdeményezte az e területen jelentkező rendezetlenségek megszüntetését. Például nincs meghatározva, hogy egy cég dolgozóinak hány százaléka lehet kölcsönzött. Jelenleg akár mindenki. Székesfehérvár környékén például egy üzem 1100 emberéből 1000 kölcsönfoglalkoztatott. Ez nagyon rossz hatással van az ott állandó jelleggel dolgozók hangulatára. Azt érezhetik, hogy bármely pillanatban őket is kölcsönzöttekre cserélhetik. A kölcsönzöttek számára sem jó, hogy rájuk nem vonatkozik a kollektív szerződés, amelyben az állandó munkatársak élet- és munkakörülményeit rögzítik. A szabályokon finomítani kell.

Bruttó órabérek

Munkakör Forint

Betanított munkás 330-450

Szakmunkás 450-700

Technikus 700-900

Irodai alkalmazott 500-750

Diplomás, nyelvet beszélő,

irodai alkalmazott 800-1200

Számviteli munkatárs 1000-1500

Forrás: Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége

Kölcsönzött diplomások

Minőségbiztosítási mérnök

Folyamatmérnök

Logisztikus

Marketinges

Mérlegképes könyvelő

Főkönyvelő

Programozó

Rendszergazda

Rendszerszervező/tervező

Forrás: Reggel-gyűjtés

Érintett ágazatok

Területek Vállalatok (db)

Feldolgozóipar 753

Sport, kultúra 310

Kereskedelem 210

Szállítás, posta, távközlés 163

Építőipar 103

Pénzügyek 59

Vendéglátás 38

Mezőgazdaság 35

Forrás: Foglalkoztatási Hivatal

Betanított munkás 330-450

Szakmunkás 450-700

Technikus 700-900

Irodai alkalmazott 500-750

Diplomás, nyelvet beszélő,

irodai alkalmazott 800-1200

Számviteli munkatárs 1000-1500

Forrás: Személyzeti Tanácsadók

Magyarországi Szövetsége Kölcsönzött diplomások Minőségbiztosítási mérnök

Folymatmérnök

Logisztikus

Marketinges

Mérlegképes könyvelő

Főkönyvelő

Programozó

Rendszergazda

Rendszerszervező/tervező

Forrás: Reggel-gyűjtés Érintett ágazatok Területek Vállalatok (db)

Feldolgozóipar 753

Sport, kultúra 310

Kereskedelem 210

Szállítás, posta, távközlés 163

Építőipar 103

Pénzügyek 59

Vendéglátás 38

Mezőgazdaság 35

Forrás: Foglalkoztatási Hivatal Száznál több építőipari vállalat veszi igénybe Magyarországon a munkaerő-kölcsönzők szolgáltatásait. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!