Hírek

2005.08.24. 07:37

E hét végén nyílik az OMÉK

Öt éve – a legutóbbi OMÉK óta – nem volt olyan nagy keletje a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban abraknak, szénának, szalmának s egyéb takarmánynak, mint a 74. OMÉK idején. Kilenc napra több száz ló, szarvasmarha, sertés, birka, kecske és aprójószág költözik az itt felépített karámokba, ólakba és istállókba.

BAMA

Ám a nagyszabású állatbemutató csak egy része az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításnak, amely augusztus 27. és szeptember 4. között színes programokkal várja a nagyközönséget, és szakmai érdekességekkel az agrárpiac szakembereit. Magyarország legjelentősebb és legnagyobb történelmi múltra visszatekintő agrárseregszemléje az idei évben a nagyközönségnek minden eddiginél változatosabb programot kínál, és a korábbiaknál hosszabb ideig, kilenc napig tart nyitva.

A kiállítás negyvenezer négyzetméterén a vidék, a falvak élete, a gazdák mindennapjai elevenednek meg a bemutatók által, és az agrárium termékeit ismerhetik meg a standokon. A modern mezőgazdasági termelés gépeitől, berendezéseitől a már feldolgozott élelmiszerekig az agrárpiac teljes egészében bemutatkozik Budapesten. A kiállítás kiemelkedő eseménye – a Magyar Állattenyésztők Szövetsége által szervezett – a tízezer négyzetméteren megrendezésre kerülő élőállat-bemutató. Az idén körülbelül 250-260 szarvasmarha és 80 ló vonul el a bírálók előtt, de a kísérő rendezvényeken további 100-120 ló szerepel majd. Sertésből 162, juhból 300, kecskéből 100, baromfiból – vízi szárnyasok, tyúkfélék és pulykák – 500 egyed szemlélteti az adott ágazat tenyészállat-állományát.

A bemutató igazi érdekességei az őshonos háziállatok: a látogatók találkozhatnak magyar szürke marhával, bivallyal, szamárral, mangalicával, rackával, cigájával, ciktával, fodrostollú libával, bronz- és rézpulykával, kendermagos és kopasznyakú tyúkkal, gyöngyössel és egyéb magyar háziállatfajtákkal is. Külön helyszínen, mintegy 400 négyzetméteren kap helyet a haltenyésztési ágazat, ahol akváriumokban és a halászcsárdában a halak legkülönbözőbb fajtáival és formáival ismerkedhetnek a vendégek.

Az OMÉK-on folyamatos programmal várja a nagyközönséget a Fő téren felállított színpad, ahol fellép többek között a Gödöllői Táncegyüttes, a Rajkó zenekar, az Andro Drom, valamint a United, és a 2004. év legjobb férfihangja, Gáspár Laci is. Maksa Zoltán, Nagy Bandó András, Soltész Rezső műsora szórakoztatja az agrárkiállítás közönségét. A vásárlátogatók megtudhatják – a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének köszönhetően –, hogy milyen a jó kenyér, megismerkedhetnek a vidéki élet hagyományaival és örökségeivel, a Kisüzemi Sörfőzők bemutatkozásán hagyományos sörfőzésre és kóstoltatásra is sor kerül. A Bioszigeten a biotermelők árusítással egybekötött kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

Az OMÉK a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban augusztus 27-től szeptember 4-ig naponta 9–18 óráig tart nyitva. A programok egy részét – az állatbemutatókat – az erre az időre a kiállítás felől megközelíthető Kincsem parki kis lovaspályán rendezik. A kiállításra érkező vidéki látogatók 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe a Volánbusz Rt. magyarországi járatain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!