Hírek

2005.08.17. 06:20

Dzsesszmuzsika a Dunán

Idén harmadik alkalommal köszöntik nemzeti ünnepünket vérbeli dzsesszkoncerttel a műfaj legjobbjai. Augusztus 19-én este 9 órától éjfélig a Dunán felállított színpadról zeng az örömzene.

Váczy Andás

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Balról Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla és Dés László, háttérben a meghatározó díszlet: a Duna
[/caption]Az Örömkoncert alapgondolata a magyar zenei kultúra bemutatása a dzsesszműfaj legjelesebb előadói és együttesei részvételével. Ez idáig budapesti tér, utca volt a helyszín, ahonnan a zene és a látvány kölcsönösen erősítette egymás hatását. Ennek jegyében a holnaputáni dzsesszparádé előadói a Margit híd és az Országház között, a képviselői irodaház vonalában, a folyó közepén lehorgonyzott színpadot veszik birtokukba. A hangszereket és a zenészeket kis hajóval szállítják majd a vízi színpadra. A különleges műsort így anynyi rajongó élvezheti, amennyi csak elfér a pesti és a budai rakparton, a Margit és a Lánchídon. Rásegít a látványra kilenc kamera, a képet a 43 helyen telepített kivetítő, képernyő és monitor közvetíti. Száz hangszer szólal meg, a hangzásról professzionális berendezés gondoskodik úgy, hogy a rakpartokon kiakított akusztikai szektorokban ezer sörpadon hat-hétezer dzsesszrajongó élvezheti a programot.

Ilyen még nem volt: ez lesz a magyar dzsessz eddigi legnagyobb ünnepe! Még egy oka is van: holnapután ünnepli negyvenedik születésnapját a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszéke. A most fellépő művészek jó része itt szerezte diplomáját, és akkor is megmutatta a zene közösségalkotó erejét, a gondolat szabadságát, amikor a határokat vasfüggöny zárta le. Kulka János vezetésével öt, stílusában különböző, harminc-negyven perces programot mutat be az Örömkoncert 2005. Ott lesz a roma és elektronikus dzsesszelemeket vegyítő Babos Projekt Special Babos Gyula gitáros, „improvizációs motor” vezetésével. Fellép a legjobb hazai muzsikusokat tömörítő, a modern mainstream zenében kiemelkedőt nyújtó Dés László Septet a bravúros hangszertudásáról híres szaxofonos irányításával. Műsorukat a trombitás sztár, Randy Brecker színesíti. Szakcsi Lakatos Béla – talán a legismertebb magyar „dzsesszarc” – Új Magyar Gipsy Jazz formációjával világszínvonalon a dzsessz és a folk szervesülését mutatja be. A László Attila Band Tony Lakatossal kiegészülve a modern fúziós zenével rukkol elő. A Budapest Jazz Orchestra pedig a műfaj leglátványosabb, hangzásában legtelítettebb változatában, a bigband formációban a dzsessztörténet klasszikusait adja elő Bob Mintzer szaxofonos közreműködésével. Aki szereti a dzsesszt, nem hagyhatja ki az idei év nagy eseményét, az Örömkoncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!