Hírek

2005.08.02. 00:00

Budapest, az allergiagóc

Az elmúlt évtizedben megtízszereződött az allergiások száma. A legtöbb beteg a fővárosban és környékén él. Már négyszázezren szenvednek a pollentől és a portól.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="189"] Van olyan kórház, ahol csak ősszel végeznek allergiavizsgálatot. Máshol heteket kell várni, hogy sorra kerüljünk.
[/caption]– Allergiavizsgálatra szeretnék bejelentkezni. Mikor tudnak legkorábban fogadni?
– Szeptember elején, mert most szünetel a vizsgálat – mondja a telefonba az ügyeletes a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Klinikáján. A Szent János Kórházban sem érdemes próbálkozni, ott már jó ideje nem végeznek ilyen eljárást. A többi fővárosi kórházban nem utasítanak el, de beutalót követelnek. Mint kiderül, ezért el kell fáradnom a háziorvoshoz, majd be a kórházba, ahol végre kapok időpontot. Ez egy és két hét között változik, függően az orvosok szabadságának időpontjától. A legnagyobb meglepetés a Szent Imre Kórházban ér, ahol nem szükséges az előzetes bejelentkezés, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban pedig már másnap tudnak fogadni. Persze az is kiderül, hogy lesz ez még rosszabb is. Mint megírtuk, a környezetvédelmi minisztérium legfrissebb mérési adatai szerint a főváros levegőjében olyan mérgező anyagok is megjelentek, amelyek korábban nem léteztek. – Ebben az időszakban valójában nem szabadna légúti allergiatesztet végezni, mert megterheli az egyébként is legyengült szervezetet – magyarázza dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus. – Ajánlott előtte vagy utána megcsináltatni. Két módszerrel lehet elvégezni, az egyiknél a vérből állapítják meg, hogy a beteg mire érzékeny. Ennek általában két hét alatt készül el az eredménye. A másik módszer, amikor az allergéneket az alkaron ejtett hámsérülésbe csepegtetik. Ha a bőr bepirosodik, a páciens allergiás az adott anyagra. Ez a népszerűbb eljárás, az eredmény húsz perc alatt megvan, és szinte minden fül-orr-gégészeti osztályon és tüdőgondozóban elvégzik.

A probléma és a hosszú várakozás abból adódik, hogy évente kétszázezerrel nő az allergiások száma. Budapesten a legdrámaibb a növekedés mértéke. Egy tavalyi felmérés során nyolc fővárosi kerületben és tíz Pest megyei településen kérdeztek meg embereket. Tizenhat százalékuk igazolt allergiás volt, a legtöbben Budapest zöldövezeti peremkerületében élnek. – Most már 20–25 százalék között lehet ez az arány, húsz év alatt pedig megduplázódhat – vetíti előre az elkeserítő jövőt a doktornő –, folyamatosan újabb allergének jelennek meg, de ezeket csak 10–20 év múlva találják meg a tudósok.

Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes az Allergia Világnap alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők és a fiatalok körében a legmagasabb az allergiások aránya, eléri a 37 százalékot. Kijelentette, hogy a fővárosban jelenleg 400 ezren szenvednek a gyomnövényektől és a portól. – Az allergia egy civilizációs, urbanizációs betegség. Nemcsak az allergének, de a stressz is felelős a fokozódásáért – sorolja a különböző tényezőket Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke. – Sőt a szülők is megnehezítik gyermekeik helyzetét, amikor túl steril körülményeket teremtenek számukra. Így nem alakulnak ki a szükséges életkorban a védekezési mechanizmusok, és megnő az allergia kialakulásának esélye.

Az elnök szerint sajnos európai viszonylatban sem mondható kivételesnek a különböző vizsgálatokra való több hónapos várakozás. A nyugat- európai fővárosokban, így Londonban is, három hónapot kell várni azoknak, akik tudni szeretnék, mire érzékenyek. Bár valószínűleg ránk is ez a jövő vár, hiszen jóval több allergológusra lenne szükség az egészségügyben. Jelenleg összesen kétszázan dolgoznak a szakmában, többségük Budapesten.

Hat-tízezer forintot kérnek a vizsgálatokért

A légútiallergia-vizsgálat ingyenes, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összesen 2500 forintot fizet a kórházaknak egy eljárásért. Ehhez képest a magánérdekeltségű Budai Allergiaközpontban az alkaros bőrteszt 5900 forintba kerül, a vértesztet egyhetes vállalási idővel, 8700–9800 forintért készítik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!