Hírek

2005.08.23. 00:00

Brazil játékossal erősítenek a németek

A német válogatottban a jelek szerint egyáltalán nem törekednek arra, hogy született németek játsszanak a csapatban.

Dénes Tamás

Németországban több sportágban bevált gyakorlat a nemzeti válogatottat külföldiekkel megerősíteni.  A futballban szigorúak a szabályok. Aki szerepelt hivatalos mérkőzésen akár csak egy ország korosztályos vagy felnőtt válogatottjában, az nem szerepelhet aztán másik nemzet színeiben. A német futballvezérek így aztán csak azok között válogathatnak, akik korábban nem szerepeltek máshol.
A Nationalelfben az utóbbi időben figyelembe vett csatárok egyik közös jellemzője, hogy – Mike Hanke és Thomas Brdaric kivételével – nem született németek. Thomas Brdaric családneve sem eredeti német, az ő nagypapája szerb volt. A többiek közül Gerald Asamoah ghánai, a Völler-korszakban még a Nationalelf első számú támadójának számító Oliver Neuville svájci, felesége révén szerzett később állampolgárságot. Fredi Bobic a szlovéniai Mariborban született, 1992-ben kapta meg a német útlevelet. Kevin Kuranyinak magyar a nagyapja, az édesanyja panamai, az édesapja Franciaországban világra jött német – ő maga meg Rio de Janeiróban született. S akkor még nem esett szó a két legjobbról, akik mindketten lengyelek. Miroslav Klose Sziléziában született, ott is élt kilencéves koráig, mikor átköltözött a szüleivel a Kaiserslautern közelében lévő Kuselbe. Lukas  Podolski mindössze kétéves volt, amikor a felső-sziléziai Gliwicéből a Köln melletti Bergheimbe került.
Akadt egyébként Kuranyin kívül is már brazil: az 1998 és 2000 között 13-szoros válogatott Paulo Roberto Rink. Még a jövő évi világbajnokság előtt jöhet a következő: a Bundesliga egyik legjobb védekező játékosa, a 2001 óta Németországban élő és játszó Lincoln.  A Schalke futballistája 26 éves, hazájában nem szerepelt még a válogatottban. Kitűnően szűri meg a támadásokat, nagyszerű szabadrúgáslövő, aki be tud kapcsolódni a támadójátékba is. 
Klinsmann pályaedzője, Joachim Löw szerint az egyetlen probléma, hogy Lincoln szerepköre nagyon hasonlít az első számú német sztáréra, Michael Ballackéra. Ugyanakkor Lincoln képes lenne egy kicsit hátrább húzódva játszani – következésképpen egyáltalán nem kizárt, hogy egyszerre pályán legyenek. 
Maga a játékos azt mondja,  szívesen játszana a németeknél. Ha már a braziloknak nem kell...

Nekünk is volt brazilunk

A modern időkben a magyar válogatottban eddig két olyan honosított játékos szerepelt, akinek az anyanyelve nem magyar: előbb a román Vasile „Laci” Miriuta, majd a brazil Leandro. A legutóbbi, argentinok elleni meccsen pályára lépett két olyan futballista, aki magyar nemzetisége ellenére külföldi állampolgárként került az NB I-be, majd megkapta a magyar állampolgárságot: a délvidéki Kerekes Zsombor és a a felvidéki Priskin Tamás. Kerettag volt a Vajdaságban Kerekessel együtt nevelkedett Nagypál Tibor is. A hírek szerint a debreceni Ronald Habi, ha – felépül és – megkapja a magyar állampolgárságot, bekerülhet Lothar Matthäus kiválasztottjai közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!