Hírek

2005.09.01. 00:00

Botrány a tojások miatt

Belpolitikai botrány lett Mexikóban abból, ahogy az állatvédők megpróbálják leszoktatni a férfiakat a teknősbékatojás fogyasztásáról.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Hosszú életkoruk ellenére egyre fogyatkozik a tengeri teknősök száma. Tömegesen pusztítják tojásaikat.
[/caption]Rövid szoknyás, szexis lányok Mexikóban is reklámoznak különféle árucikkeket, egy falragasz most mégis botrányt kavart. Történt ugyanis, hogy a hirdetőoszlopokon gyönyörű fürdőruhás hölgy jelent meg, és közölte: „Az én barátomnak nincs szüksége teknőstojásra. Tudja, hogy attól nem nő a potenciája.”

A plakát egy környezetvédő kampánynak a része. Szervezői azt próbálják megakadályozni, hogy tömegesen összegyűjtsék a teknősök tojásait. Sok férfi ugyanis héjastul fogyasztja, mert azt tartja, a tojás olyan hatással van, mint a Viagra. „Úgy gondoltuk, egy szexis lány mondja el, hogy választottjának nincs erre szüksége” – nyilatkozott a hirdetésről a The New York Times-nak a San Diegó-i Wildcoast társadalmi szervezet szóvivője. Ezzel valójában nem lett volna semmi probléma, csakhogy egy nővédelmi szervezet szerint a plakát fokozza a gyengébb nem szexuális megkülönböztetését. A kritika olyan éles volt, hogy visszavonulót fújt az a kormányzó, aki így akart harcolni a teknősöket és tojásaikat pusztító orvvadászok ellen.

A tengeri óriásteknősök száma az utóbbi évtizedekben megfogyatkozott. Hiába élnek sokkal tovább, mint az ember, az orvvadászok leölik őket: húsukat megeszik, tojásaikat pedig a piacon árulják. A vélt afrodiziákum megszerzésének módja az is, hogy szétkaparják a páncélos állatok homokba rakott fészkeit. Egyes mexikói tartományokban szervezetten védik a tengerpart békés lakóit, de harcuk elég reménytelen. A természet- és állatvédők szándékát a vita résztvevői nem kérdőjelezik meg, de a módszert több ismert közéleti személyiség is rossznak tartja. Mint mondják, e nélkül is tele van az ország lemeztelenített nőalakokkal, akik sztereotíp módon mindenfélét a szexualitással igyekeznek eladni.

A teknősöket védő országos kampánynak valójában szeptemberben kell beindulnia, most azonban kérdésessé vált, kirakhatják-e a plakátokat. A Wildcoast emberei védik az igazukat: „Miért szabad másnak kólát reklámozni bikiniben, nekünk meg nem? Ki fog nézni egy olyan falragaszt, amin csak egy teknősbéka van?”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!