Hírek

2005.08.30. 00:00

Az érdiekre dőlhet a löszfal

Három szakértő három évvel ezelőtt felmérte a környéket és felvetette a lehetőségét a földmozgásoknak. A lösz elindult, ezért most ismét statikusok vizsgálódnak Érden.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kovács Tibor érdi városi főmérnök (középen), valamint két építési szakértő, Kiss József és Bozi István keresi a megoldást a löszfalomlásra
[/caption]Továbbra is négy házba nem térhetnek vissza a lakók az érdi Járom utcában. Néhány híradás arról számolt be, hogy tegnap már negyvenöt otthonból kellett kiköltöztetni a lakókat a pénteki löszfalomlás után. A város polgármestere cáfolta ezt az állítást. – A domboldalról három családot, a Kengyel közből pedig egyet költöztettünk ki – erősíti meg Döcsakovszky Béla, aki tegnap a helyszínen tájékozódott a kialakult helyzetről. – A péntekinél több ház, illetve lakó nincs veszélyben. A közműveket viszszakapcsoltuk az utcában, kivéve az érintett négy házat. Három további épületbe nem tudjuk elvinni a gázt. A vizet pedig az utca egyik részén ideiglenes, felszíni vezetéken juttatjuk el a lakókhoz.

Közben tegnap megkezdődtek a szakértői elemzések. A budapesti műszaki egyetem talajmechanikai vizsgálatokat végez, hogy kiderüljön, mi okozta a löszfal elindulását, és hogyan lehetne megállítani a folyamatot. Eredmény várhatóan a hét közepére lesz. Hat nappal a löszfal leomlása után. – Bár már múlt kedden elkezdődött a földmozgás, csak pénteken értesítették erről a hivatalt a lakók. Akkor már senkit nem lehetett elérni, ezért nem tudtunk eddig cselekedni – magyarázta Kovács Tibor városi főmérnök. – Bármilyen beavatkozást csak a szakértői vizsgálatok alapján lehet megkezdeni.

Szakértői vizsgálatok, mint ahogy már megírtuk, 2002-ben is készültek. Akkor egy eltörött víznyomócső okozott hasonló problémát az utca másik végén. Egy háromfős csoport: Lisonyné Nagy Zsuzsa építési szakértő, Móczár Balázs geotechnikai szakértő és Kiss József építési szakértő végezte a vizsgálatokat. – Megállapítottuk, hogy szélsőséges időjárás esetén rétegsuvadások jöhetnek létre a löszfalban – mondta el Kiss József vasárnap. – Most pedig azt láttuk, hogy szombatról vasárnapra nagyobb megnyílások keletkeztek a talaj feltöltésében.

Vasárnap újabb repedéseket nem találtak a szakértők. Az pedig, hogy várhatóak-e további földmozgások, elsősorban az időjárástól függ. Persze korábban sem lehetett előre tudni, hogy mikor következik be a mostanihoz hasonló löszfalomlás. A szakértők három évvel ezelőtt javaslatokat tettek az önkormányzatnak, hogy milyen intézkedések szükségesek a későbbi földmozgások megelőzéséhez. Az önkormányzat azóta az utca egyik részén el is készítette a támfalat.

Arról, hogy a polgármesteri hivatal mit tett az elmúlt években, a vasárnap jelenlévő szakértő csoport tagjai nem beszéltek. A mérnökök tehát nem, az érintett lakók azonban sérelmezték, hogy az érdi önkormányzat a legutóbbi omlás óta semmit nem tett. A rokonokhoz és az átmeneti otthonukba szorult családokat egyelőre arról sem tájékoztatták, hogy kapnak-e kártérítést a töredezett járdák után.

Idén már a harmadik helyen omlott le a fal

A Duna magyarországi alsó szakaszán, Fejér megyétől egészen Baranyáig egy hosszú löszfal- vonulat húzódik. Ezek a természeti képződmények kiszámíthatatlanul viselkednek, nagyobb mennyiségű csapadék hatására megcsúszhatnak. 1989-ben Dunaföldváron, 1997-ben Bölcskén, tavaly Bátán, idén márciusban Dunaszekcsőn, júliusban Ercsiben omlott le több köbméternyi löszfal. Házfalak repedtek meg. A löszfalképződmények afféle természeti időzített bombák, de eddig szerencsére nagyobb katasztrófát nem okoztak. Nem számítva a védelem költségeit.

A löszfalképződmények afféle természeti időzített bombák, de eddig szerencsére nagyobb katasztrófát nem okoztak. Nem számítva a védelem költségeit. Kovács Tibor érdi városi főmérnök (középen), valamint két építési szakértő, Kiss József és Bozi István keresi a megoldást a löszfalomlásra -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!