Hírek

2005.08.27. 07:00

„Alkuról szó nem lehet!”

„A bűnözők egy része ott nem szívesen marad, ahol nagy a rendőri jelenlét. Találkoztam már Párizsban elfogott magyar zsebtolvajjal, a bécsi kollégák pedig nem véletlenül panaszkodnak: odatelepültek a budapesti zsebesek ” - mondta Gergényi Péter, aki alkura senkivel sem hajlandó.

Szemán László-Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] „Abban a pillanatban, amikor az első jelét észreveszem, hogy nem tudok azonnal és felelősséggel dönteni egy-egy kérdésben, rögtön felállok és elmegyek nyugdíjba”
[/caption]- Megnézhetjük Európa legrégebben alapított, ma is adományozható kitüntetését?
- A Becsületrend lovagi fokozatára gondolnak? Napóleon alapította még 1802-ben. Egyelőre eredetben nem viselhetem, a köztársasági elnök úr engedélye még nem érkezett meg. Sok éve jó a kapcsolatom a francia rendőrökkel. Büszke vagyok rá, hogy idén májusban eddig egyetlen magyar rendőrként megkaptam.

- Két káros szenvedélye a cigaretta és a munka. Mindkettő a nap 24 órájában. Meddig lehet folyamatosan toppon lenni büntetlenül?
- Alkoholt soha nem iszom, a cigaretta valóban sok. A munka? Imádok rendőrnek lenni. Harmincegy év van már mögöttem, az összes szolgálati időm negyvenegy év. Addig teszem a dolgomat, amíg feletteseim bizalmát bírom, és ameddig magamnak is meg tudok felelni. Abban a pillanatban, amikor az első jelét észreveszem, hogy nem tudok azonnal és felelősséggel dönteni egy-egy kérdésben, azonnal felállok és elmegyek nyugdíjba. Addig azonban ez az életem. A budapesti főkapitányi poszt huszonnégy órás. Egyébként a repülőorvos legutóbb is úgy hosszabbította meg a repülőengedélyemet, hogy azt mondta: harmincéves embernek felel meg az egészségem.

- Mondhatni, mint Mátyás király, álruhában járja Budapestet és a szívbajt hozza a beosztottaira. Félnek Öntől?
- Tudják, hogy bárhol, bármikor felbukkanhatok. Ha valamelyik kollégát szabálytalanságom kapom, például, hogy a legegyszerűbbet mondjam, nincs rajta sapka, kiszállok az autóból. Közlöm vele, hogy szerintem mit vétett, és utasítom arra, hogy jelentse meg ezt a parancsnokának. Még senkinek sem jutott eszébe, hogy ne hajtsa végre az utasításomat. Tisztelnek, de, ha nem követnek el törvénytelenséget, nincs miért félniük.

- Ön már rutinos szigetlátogató, hiszen minden évben kilátogat. Milyen volt idén a Sziget?
- Kiemelt rendezvény, tehát ott a helyem. A Sziget ma már biztonságos, köszönhetően a munkatársaim által elvégzett szervezésnek és rengeteg munkának. Természetesen minden évben tanulunk valamit. Idén például azt, hogy őrzött parkolókat kell léttesíttetni az önkormányzattal és akkor lehet majd közlekedni a rendezvény körüli utcákon is.

- Egy vidéki asszony a Belvárosban azt kérdezte a minap az egyik rendőrtől, hogy merre van az Asbóth utca. Nem tudta megmondani. Sok a helyismerettel nem rendelkező fiatal rendőr?
- Ez hiba, hiszen térkép van a Belvárosban szolgálóknál. Meg kellett volna néznie. Gyakorlat, immár 1881-től, a Budapesti Rendőr-főkapitányság megalakításától kezdve, hogy vidéki fiatalok Budapestre jönnek gyakorlatban megtanulni a szakmát. A fővárosban naponta többet intézkedhet egy rendőr, mint egy vidéki kistelepülésen hat hónap alatt. Ráadásul speciális feladatokat csak itt gyakorolhatnak, mint például a biztosítások végrehajtása. Budapest megismerhetősége vonzó a fiatal rendőrnek.

- De eléggé vonzó-e? Évente mennyien vándorolnak el?
- A BRFK állománytáblája kilencezer fős, ebből hatszáz fő hiányzik. Az évi ezernégyszázról hat-hétszázra vittük le a fluktuációt. Ebben a számban már a nyugdíjba vonulók is szerepelnek. Pünkösdfürdőn ötszáz fő számára béreljük a Touring Hotelt. Itt a nőtlen tisztiszálláson el tudjuk helyezni a gyerekeket. Mert nekem ők csak gyerekek, fiaim lehetnének. Valamennyiük megtartásukhoz az eddiginél is több lakásra lenne szükség. A Belügyminisztérium és a Fővárosi és kerületi önkormányzatok, azon belül is a Városrendészeti Bizottság segítsége nélkül reménytelen lenne őket megtartani. Évi költségvetésünk 33 milliárd forint. Eddig nullszaldósok vagyunk, és szeretnénk az évet adósság nélkül befejezni. A titok nyitja, takarékoskodás minden szinten. A BRFK-n mindig időben kifizetjük a járandóságokat, benzinstop sincs, és szolgálati érdekből a kollégák annyit utaznak külföldre, amennyit a feladat sikeres végrehajtása megkíván. Persze például Pozsonyba nem repülünk első osztályon, hanem autóval megyünk. Az én szolgálati autóm 13 éves, nem veszünk újat, ha elromlik, a műszak megjavítja.

- Minden fillért a fogukhoz vernek, lehet így eredményesen dolgozni?
- Szerintem lehet. Eredményeink megkérdőjelezhetetlenek. A statisztika nem hazudik.

- Egy angol bölcselő mondta: annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam.
- Churchill mondta, de a számok attól még makacs dolgok. Készíttettem egy rendőrségi bűnügyi statisztikát összehasonlító táblázatot. Bécs, Varsó, Berlin, Párizs és Budapest szerepel benne. Az öt főváros közül szinte mindenben Budapest a legjobb. Még a nyomozási eredményesség területén van további teendőnk, de várható, hogy az idén már ebben is megverjük a tavalyi elsőt, Berlint. Ötven százalék fölé kúszott ez a mutatónk is. Büszke vagyok kollégáimra, hogy el tudtuk érni, az állampolgárok bizalma láthatóan nőtt velünk szemben. Egyre többen segítik a munkánkat. Egy francia tábornagy azt mondta: Budapest az egyik legbiztonságosabb európai főváros. Persze a bűnözést soha nem lehet teljesen megszüntetni, de legalább a bűnözők kiszorítására törekedni kell. Úgy gondolom, hogy komoly eredményeket hozott a belügyminiszter asszony által feladatként megszabott látható rendőrség létrehozása.

- A múlt század végén akadt olyan rendőri vezető, aki kvázi háttéralkura hajlott a szervezett bűnözőkkel, hogy cserében rend legyen Budapesten. Ön is alkura hajló típus?
- Szó nem lehet semmiféle alkuról. Szó lehet és szó is van folyamatos zaklatásról, a bűnözők folyamatos elfogásáról, bíróság elé állításáról. A bűnözők egy része ott nem szívesen marad, ahol nagy a rendőri jelenlét. Találkoztam már Párizsban elfogott magyar zsebtolvajjal, a bécsi kollégák pedig nem véletlenül panaszkodnak: odatelepült a budapesti zsebesek egy része. Az elmúlt két évben nem volt nagy felzúdulást kiváltó bűncselekmény a fővárosban.

- Szerencsére nem robbantgatnak, de van viszont patika- és telefonrablás sorozatban.
- Egy is sok belőlük, nemhogy sorozat, ám számszerűen 20 százalékos a csökkenés. Aggasztó, hogy például a telefonrablások sértettjei egyre fiatalabbak, gyakran gyerekek, sőt a tettesek is közülük kerülnek ki. Azt azért megkérdezném: miért is kell a legdrágább telefonokat megvenni a 10 éves srácoknak? Az aranyékszerekről már nem is szólva. Az állampolgároknak is részt kell venniük a bűnmegelőzésben. Nem véletlen, hogy a sajtó segítségével részletesen beszámolunk például a rablásokról. Az állampolgárok így megtudhatják, hogy mire kell figyelniük, hogyan kerülhetik el az áldozattá válást.

- Melyek a legnehezebb kerületek?
- A XI., a III., a XIII., a XIV. és a VIII. Ezek a kerületek a legfertőzöttebbek, és itt van a legtöbb teendőnk. A VI-VII. kerületi kapitányság szétválasztása helyes döntés volt, hiszen a két kerület külön-külön már kezelhető rendőri szempontból. Együtt más volt a helyzet. A III. kerületben is megemlítendő, hogy Békásmegyeren máris javulás állt be a lakótelepi rendőrség létrehozása óta. Például a betörések száma látványosan csökken. Elmondható ez Káposztásmegyerről, a Gyöngyösi úti lakótelepről és a Keleföldi lakótelepről. Mint ahogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket a cityrendőrség is, ami három területen működik a miniszteri feladat-meghatározásnak megfelelően. Egyértelműen javult a történelmi Belváros és a két pesti vasúti pályaudvar, a budai rész a Citadellával, a Várral, a Vérmezővel, a Moszkva térrel és a Déli pályaudvarral, valamint a Nagykörút, a Hősök tere, az aluljárók és a Városliget közbiztonsága a folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhetően.

Névjegy

1946. november 20-án született.

Hivatásos rendőr 1974. november 1-től.

1987-ben diplomázott a Rendőrtiszti Főiskolán. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon ellenőrző járőr, a bűnügyi osztály vizsgálója, főnyomozója.

1983-tól Érden bűnügyi osztályvezető, 1988-tól a ráckevei kapitány helyettese.

1991-től váci kapitány, majd XXI. kerületi kapitány.

1993-tól a BRFK Kerületi Felügyeleti és Koordinációs Főosztály vezetője, majd megbízott Hajdú-Bihar megyei főkapitány.

1995-től megbízott Nógrád megyei főkapitány.

1996-2003: kinevezett Bács-Kiskun megyei főkapitány.

2003. július 01-től budapesti főkapitány. Rendőr vezérőrnagy.

Hivatásos rendőr 1974. november 1-től.

1987-ben diplomázott a Rendőrtiszti Főiskolán. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon ellenőrző járőr, a bűnügyi osztály vizsgálója, főnyomozója.

1983-tól Érden bűnügyi osztályvezető, 1988-tól a ráckevei kapitány helyettese.

1991-től váci kapitány, majd XXI. kerületi kapitány.

1993-tól a BRFK Kerületi Felügyeleti és Koordinációs Főosztály vezetője, majd megbízott Hajdú-Bihar megyei főkapitány.

1995-től megbízott Nógrád megyei főkapitány.

1996-2003: kinevezett Bács-Kiskun megyei főkapitány.

2003. július 01-től budapesti főkapitány. Rendőr vezérőrnagy. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!